Abraham Lincoln

A mozikban már megtekinthető a Ridley Scott rendezte Napóleon, melynek címszereplője nem más, mint az Oscar-díjas Joaquin Phoenix. Bár az első kritikák kifejezetten jó véleménnyel voltak a filmről, sok kritikus megjegyezte, hogy a film némileg elrugaszkodott a valóságtól. Cikkünkben olyan filmeket ajánlunk, amelyek ugyan szintén nem alkalmasak a történelem órák kiváltására, mégis van bennük valami, amitől úgy érezzük, hogy tökéletesre sikerültek.


Marie Antoinette (2006)

Ha már Napóleon: a francia uralkodók körül is számos érdekes történetet találhatunk, Maria Antoinette királyné élete is ezek közé tartozik. Miután a 14 éves hercegnő az osztrák császári családból feleségül megy Franciaország trónörököséhez, belecsöppen a kor legnagyobb pompájába, a francia királyi udvarba.

Ezt is olvasd el! 10 különleges történelmi eset, amiről lehet eddig még nem hallottál

A filmben a Kirsten Dunst által alakított főszereplő azonban nem találja a helyét Versailles-ban és miután rájön arra, hogy férje, XVI. Lajos megcsalja, élete egyre jobban botrányokba és gátlástalanságba csap át. Mindeközben pedig a köznép is egyre erősebben forrong, elkerülhetetlenné válik a forradalom, amely az egész francia királyi család végzetéhez vezet. A Sofia Coppola által rendezett filmdráma ezt a folyamatot úgy mutatja be, hogy nem tudjuk levenni a szemünket a képernyőről.

Elizabeth (1998)

Ez a történelmi film egészen a 16. századi Angliába kalauzol minket vissza, amikoris törvényes trónörökös hiányábanVIII. Henrik második legidősebb lánygyermeke (I. Mária királynő féltestvére) Erzsébet jutott a trónra. Ekkoriban instabil volt az egész birodalom helyzete, így az uralkodónőnek kemény küzdelmek árán kellett békét teremtenie. Ebben sikeres is volt, magánéletében azonban már kevésbé. Szűz királynő néven vonult be a történelemkönyvekbe, akinek se férj, se gyermek nem adatott meg élete során. A ma már kétszeres Oscar-díjas Cate Blanchett alig harminc évesen lenyűgöző erővel játszva formálta meg az erőskezű királynő karakterét.

A király beszéde (2010)

A lista kötelező darabja a 2010-ben a legjobb filmnek Oscar-díjat is elnyerő A király beszéde című alkotás, amely átütő erővel mutatja be VI. György király érett uralkodóvá válását. A történet szerint a mindössze 11 hónapig uralkodó VIII. Eduárd meghátrálása után a Colin Firth által játszott, akkor már 40 éves Györgyre hárul a teher, hogy elfoglalja a megüresedett királyi széket.

Ezt is nézd meg! 5 film a brit királyi család leghíresebb női tagjairól, amit érdemes megnézned

Az új királytól nyilvános beszédeket és bejelentéseket várnak el, főleg, hogy az 1930-as évek második felében járunk már , amikor egyre fenyegetőbbé válnak az Adolf Hitler vezette Harmadik Birodalom ambíciói. A brit uralkodó azonban szembe száll legnagyobb ellenségével és a Geoffrey Rush által alakított beszédtanár segítségével legyőzi a nagy kihívást jelentő dadogását.

Lincoln (2012)

Az erős színészgárdát – Daniel Day-Lewist, Tommy Lee Jonest, Jeremy Strongot és Joseph Gordon-Levittet is – felvonultató, 19. században játszódó dráma Abraham Lincoln amerikai elnök életének utolsó négy hónapjára koncentrál. Steven Spielberg alkotása különös tekintettel a politikus polgárháború végén játszott szerepét, a rabszolgaság eltörlését és meggyilkolását helyezi a cselekmény középpontjába.

A figyelmetekbe ajánljuk