szerelmes levél

„Te képed tölti be az egész lelkemet" – 5 megható szerelmes levél a történelemből

A levélírás művészet – ami sajnos már kiment a divatból –, de mindig emlékeznünk kell arra, hogy a szavak papírra vetésének ereje mennyire átütő. A történelem leghíresebb és legbefolyásosabb személyiségei közül sokan papírra vetették örök szerelmüket. A countrylegenda Johnny Cash-től kezdve Ronald Reagan és Winston Churchillen át magáig az angol királynőig, íme néhány híres szerelmes levél, amelyek bizonyítják, hogy a toll és a papír az egyik legromantikusabb módja a szerelem kifejezésének.


Ronald Regan levele Nancyhez

1972-ben Ronald Reagan, Kalifornia akkori kormányzója és felesége, Nancy 20. házassági évfordulójukat ünnepelték. A boldog eseményt megelőzően Reagan szerelmes levelet írt élete szerelmének, amelyben megosztotta vele, milyen nagy örömöt jelent számára, hogy a férje lehet:

Ez a feljegyzés arra szolgál, hogy figyelmeztesselek egy ördögi összeesküvésre, amelybe néhány úgynevezett barátunk, és még a saját gyermekeink is belekeveredtek. Ők azt akarják elhitetni velem, hogy 20 éve vagyunk házasok. Inkább 20 perce, de 20 év? Az lehetetlen! Hiszen ismert tény, hogy egy ember nem képes néhány percnél tovább fenntartani azt a magas szintű boldogságot, amit én érzek melletted. Ez a szerelem pedig folyamatosan növekszik.

Olvasd el ezt is! Erotománia: egy betegség a szerelem labirintusában

Beethoven leve halhatatlan kedveséhez

A világ egyik legismertebb zeneszerzője, Ludwig van Beethoven 1812-ben írta az egyik leghíresebb szerelmes levelét egy ismeretlen nőnek. Ebben Beethoven szenvedélyesen kinyilvánítja odaadását halhatatlan szerelmének:

Már az ágyban hozzád szállnak gondolataim, én halhatatlan kedvesem, itt-ott vidáman, azután ismét szomorúan, várva a sorstól, meghallgat-e bennünket? Élni csak egészen veled tudok, vagy sehogy. Igen, elhatároztam, addig bolyongok a távolban, míg csak karjaidba nem repülhetek, nem érezhetem egészen otthon magamat nálad és nem küldhetem lelkemet általad átölelve a szellemek birodalmába. Igen, fájdalom, ennek így kell lenni. El fogod bírni, annál is inkább, mert ismered irántadvaló hûségemet. A szívem sohasem lesz másé, soha-soha. Ó, Istenem, miért kell távol lenni attól, akit annyira szeretünk!

Johnny Cash születésnapi levele feleségének, June Carternek

Johnny Cash és June szerelmi történetét rengeteg klasszikus country-dalban megörökítették, de Cash azt is bebizonyította, hogy a slágerek mellett szerelmes leveleket is előszeretettel írt. Feleségének 65. születésnapjára a következőket írta:

De időnként, mint ma, meditálok ezen, és rájövök, milyen szerencsés vagyok, hogy a legnagyszerűbb nővel oszthatom meg az életemet, akivel valaha találkoztam. Még mindig lenyűgözöl és inspirálsz. Jobbá teszel engem. Te vagy a vágyaim tárgya, a létezésem első számú földi oka.

Winston Churchill írása feleségének, Clementine-nek

Winston Churchill és Clementine Ogilvy Hozier 1908-ban egy vacsorán találkoztak, majd alig néhány hónappal később összekötötték életüket, és hosszú, boldog házasságban éltek, annak ellenére, hogy Churchill a második világháború alatt Anglia miniszterelnökeként rendkívül elfoglalt volt. Gyakran írtak egymásnak leveleket, amelyekben különféle beceneveket adtak egymásnak. Az egykori államfő macskának hívta feleségét, első gyermeküket pedig p.k.-nak, azaz kölyökmacskának. Churchill 1909-ben írt szerelmes levelének egy részletét pedig nyilvánosságra hozták:

Édes macska. Megcsókolom látomásodat, ahogy elmém előtt felemelkedik. Drága szíved gyakran lüktet az enyémben. Isten áldjon meg, drágám, tartson biztonságban és egészségben.
Csókold meg a P.K.-t a nevemben.
A legkedvesebb szeretettel
W.

Ez is érdekelhet: A királynő hálójában – Viktória naplófeljegyzései a nájészakájáról

Albert herceg szerelmes levele Viktória királynőhöz

Viktória királynő és unokatestvére, Albert herceg 21 évig tartó házassága intenzív és szenvedélyes volt. Bár a pletykák szerint a korona nyomása ártott a kapcsolatuknak, a férj és a feleség gyakran írtak egymás iránti vonzalmukról. Egy 1839-es szerelmes levélben, amelyet Albert írt Viktóriának, a következő állt:

Mondanom sem kell, hogy mióta elmentünk, minden gondolatom veled van Windsorban, és a te képed tölti be az egész lelkemet. Még álmaimban sem gondoltam volna, hogy a földön ennyi szeretetet találok.

A figyelmetekbe ajánljuk