ókori görögök

Ezzel a különös eszközzel üzengettek egymásnak az ókori görögök

A távközlés ma már leginkább az elektronikai kütyükkel történő kommunikáció szinonimája, de valójában bármilyen távolsági kommunikációs rendszert leír. Sőt, még a füstjeleket is magában foglalhatja. Az ókori görögök azonban még eggyel tovább mentek, és megalkották a kor egyik legkülönösebb távközlési eszközét.


Bár egyes ősi kultúrák a füst színeit variálták, hogy pontosítsák üzeneteiket, egy hatalmas tűzzel csak korlátozottan lehetett közvetíteni. A távközlés egyik különösen klassz ókori változata, amely pontosabb jelentésekre törekedett, a hidraulikus távíró volt, amelyet az ókori Görögországban használtak i. e. 350 körül – számolt be az IFLScience.

Ez is érdekelhet: 4 ókori uralkodó, aki annyira drámai volt, hogy kihagyták a történelemkönyvből

Az ötlet - amelyet feltehetően Sztümphalosz Aineiasz , egy akkori katonai író talált ki - egyszerű, de praktikus. Minden személy, akivel kommunikálni akartak, kapott egy ugyanolyan méretű, ugyanannyi vízzel töltött edényt. Az edény belsejébe pedig egy rudat helyeztek, amelyre azonos üzeneteket írtak.

Minden szakaszba a háborúban előforduló legnyilvánvalóbb és leghétköznapibb eseményeket kell beírni, pl. az elsőre „Lovasság érkezett az országba”, a másodikra „Nehézgyalogság”, a harmadikra „Könnyűgyalogság”, a következőre „Gyalogság és lovasság”, a következőre „Hajók”, a következőre „Kukorica ” és így tovább, amíg az összes szakaszba be nem írtuk azokat a fő eshetőségeket, amelyeknek a jelen pillanatban, a háború idején ésszerű valószínűsége van

– olvasható Polübiosz történeti műve X. könyvében.

Amikor valaki üzenetet akart küldeni, a tűzzel jelzett a címzettnek. Ezután egyszerre mindketten megindították csapot, és hagyták, hogy a víz az edényből az alatta lévő medencébe folyjon. A lényeg az volt, hogy a vízszintnek mindkét résztvevőnél azonos magasságban kellett lennie, a rúd pedig lebegve ugyanazt az üzenetet mutatta.

Évszázadokkal később Nagy-Britanniában Francis Whishaw építőmérnök feltalált egy másik, bonyolultabb rendszert a távoli információközlésre a víz segítségével. Ez a rendszer két eszközt kötött össze csöveken keresztül, és a nyomásváltozások segítségével változtatta a vízszintet a fogadó eszközben, szintén a vízszinteken keresztül továbbítva az információt. A sikeres demonstrációk ellenére az ötlet nem vált be.

A figyelmetekbe ajánljuk