Trója.

Atlantiszon túl – 7 legendás város, ami rejtélyes módon eltűnt

Az elmúlt évezredek során számos olyan nagy jelentőséggel bíró település létezett, amely azóta rejtélyes módon eltűnt. De vajon milyen lehetett ott az élet, és mi okozta a bukásukat? Az alábbi cikkben 7 olyan legendás várost mutatunk be, ami rejtélyes módon eltűnt.


Akrotiri, Santorini

A krétai minószi civilizáció a nevét a legendás Minósz királyról kapta, aki a híres labirintust építette. A minószi írásos források azonban nagyon hiányosak, így nem tudjuk, hogy az ott élők milyen néven hivatkoztak saját magukra. Fontos hozzátenni, hogy a szóban forgó civilizáció a 20. század elejéig gyakorlatilag teljesen ismeretlen volt. A nagy knósszoszi palota újrafelfedezésével azonban ismét a figyelem középpontjába került.

Akrotiri Szantorini szigetén található. Ma úgy tartják, hogy az ugyanezen a szigeten található Théra vulkán kitörése vezetett a minószi birodalom összeomlásához Kr. e. 1600 tájékán.

Az Akrotiri erődítmény 1967-es felfedezése során freskókat, háromszintes házakat és egy nagyon jól szervezett települést tártak fel. A vízellátó rendszer arra utal, hogy a város lakói hideg és meleg vízhez is hozzáférhettek, a meleg vizet pedig a már említett vulkán szolgáltatta.

Pompeji , Olaszország

Andy Holmes/Unsplash

Pompeji legendájáról nagy valószínűséggel már mindenki hallott: Kr. u. 79-ben a Vezúv kitörése nyomán az egész várost elöntötte a hamu és a láva. Pompejinek számos olyan jellegzetessége van, amelyet még ma is felismernénk. A falakon még politikai feliratok is láthatók: „Szavazzanak Lucius Popidius Sabinusra!" A város a 20. században fontos turisztikai látványosság, illetve igazi aranybánya lett a régészek számára.

Ez is érdekelhet: 4 város, ami nem is létezik valójában

Timgad, Algéria

Az egykor pezsgő város, Timgad – amelyet Traján császár utasítására alapítottak a sivatagban – túlélte a Római Birodalom összeomlását, és fontos kereskedelmi csomóponttá vált. Miután az 5. században kirabolták, egyfajta keresztény központként született újjá.

A város második nagy vandálok általi kifosztására a 7. században került sor, ez pedig Timgad kiüresedéséhez vezetett, idővel pedig a Szahara sivatag homokja beborította a település maradványait. A várost 1881-ben fedezték fel újra. Ma Timgad romjai lenyűgöző bepillantást engednek az afrikai tartományok római kori városainak életébe. Például a Traianus-ív, a jellegzetes római fürdők és a Jupiter-templom ma is látható.

Petra, Jordánia

Alex Vasey/Unsplash

Petra városa legalább 1000 évig ismeretlen volt a nyugati világ számára. Az ókori feljegyzésekből azonban kiderül, hogy Petrát a rómaiak Kr. e. 103-ban foglalták el.

A történészek szerint Petra minden bizonnyal virágzott, amíg egy földrengés el nem pusztította a létfontosságú vízellátó rendszert. Mivel más városok is voltak a közelben, a lakosság számára könnyebb volt elköltözni, mint újjáépíteni Petrát. A hely évezredekig a sivatag „martaléka” maradt, és csak a kalandvágyó utazókat vagy a sírrablókat vonzotta. Ma Petra városa a Közel-Kelet egyik legfontosabb régészeti lelőhelye.

Pavlopetri, Görögország

Atlantisz minden „elveszett városokról" szóló írásban szóba kerül. De nincs konkrét bizonyíték arra, hogy Platón allegóriáján kívül valóban létezett volna egy ilyen nevű hely. Vannak azonban más települések is, amelyek a görög filozófus által bemutatott város sorsára jutottak, nevezetesen a víz alá kerültek.

Pavlopetri egy igen figyelemreméltó város volt az ókori görögök előtti időszakban. A szakemberek szerint a település körülbelül 5000 évvel ezelőtt élte a fénykorát. Az 1967-ben felfedezett lelet egyedülálló információkkal látta el a régészeket az akkori emberek életéről. A város valószínűleg a vízszint emelkedése és a földrengések okozta földcsuszamlások miatt került a víz alá.

Machu Picchu, Peru

Babak Fakhamzadeh/Unsplash

Az Andok csúcsán található ősi inka város viszonylag rövid ideig, valószínűleg Kr.u. 1450-1572 között volt lakott, mielőtt a spanyol hódítások következtében az őslakosok elhagyták azt. Mivel a spanyolok soha nem fedezték fel a várost, és a helyi bennszülöttek sem fedték fel az inkák titkát, így a Machu Picchu csak a huszadik században vált ismertté.

Hiram Bingham amerikai régész volt az első külföldi, aki ide érkezett 1911-ben. A város funkciójáról máig vita folyik, mivel nem tudják, hogy vajon egy átlagos település, egy királyi város vagy vallási szentély volt-e. Ma már nagyon könnyen megközelíthető a Machu Picchu, például rendszeres buszjárat viszi a turistákat a hegy tetejére.

Trója, Törökország

Sokáig úgy gondolták, hogy Trója egy „kitalált” város, akárcsak Atlantisz. Aztán 1871-ben egy Heinrich Schliemann nevű férfi komoly összegeket áldozott arra, hogy ásatásokat végezzenek a törökországi Hisarlıkban található romok helyén. Az ókorban létezett egy Ilium nevű város, ahol a régészek hatalmas védőfalakat találtak, hasonlót a Homérosz által leírtakhoz. Schliemann a trójai falak mellett arany ékszerekre is rábukkant, amelyeket Elena kincseiként mutatott be.

A szakemberek szerint az évezredek alatt több város is működött a szóban forgó helyszínen, és minden egyes pusztulás után közvetlenül a romokra építkeztek. Komoly vita folyik azonban arról, hogy melyik réteg tartozik a görögök által ostromlott városhoz. Mindenesetre a város impozáns falai a régészek szerint védelmet biztosítottak a görögök rendelkezésére álló ostromfegyverek ellen. Úgy tűnik tehát, hogy a valóság igazolja Homérosz történetét és a trójai falóhoz hasonló trükk szükségességét.

Forrás: History of Yesterday

NYEREMÉNYJÁTÉK! Fizess elő most a Hamu és Gyémánt magazinra, és legyen tied nyereménykönyveink egyike, vagy egy 2 főre, 2 éjszakára szóló wellnesshétvége a harkányi Dráva Hotelbe! Az előfizetői oldal eléréséhez kattints IDE, a játékszabályt pedig erre linkre kattintva éred el!

A figyelmetekbe ajánljuk