Piramisok.

Ókori egyiptomi templomban találtak rá az állatövi jegyek ábrázolására

A csillagképek keresésének folyamata hosszú és összetett múlttal rendelkezik, a régészek most azonban egy izgalmas rejtélyt fejtettek meg.


Egy ókori egyiptomi templom mennyezetén található domborművek látványos sorozata az állatöv 12 csillagjegyét ábrázolják.

Az állatövi ábrázolásokon kívül a többek között Khnum kosfejű istennek szentelt, felső-egyiptomi Esna-templomban restaurált műalkotásokon a Naprendszerünk öt bolygójának ábrázolása, Szekhmet „hét nyila" és az éjszaka óráinak mérésére használt dekánok némelyike is megtalálható.

Ez egy ritka lelet, amely csatlakozik a templom falait díszítő, lenyűgöző és bonyolult, közel 2000 éves műalkotások sorához.

Az állatövi ábrázolások nagyon ritkák az egyiptomi templomokban. Maga a zodiákus a babiloni csillagászat része, és Egyiptomban csak a ptolemaioszi időkben jelent meg

– mondja Christian Leitz egyiptológus.

Ez is érdekelhet: 10+1 érdekesség az éppen 100 éve felfedezett Tutanhamonról

A Luxortól mintegy 60 kilométerre délre fekvő Esna templomának építése a ptolemaioszi korszakban kezdődött, de több évszázadig tartott. Mára csak az előcsarnok vagy prónaosz maradt meg, amelyet a római korban, Claudius császár uralkodása alatt, Kr. u. 41 és 54 között építettek.

Az előcsarnok azonban valószínűleg háttérbe szorította magát a templomot, és a régészek aprólékos munkával igyekeznek visszaállítani az épület régi fényét, eltávolítva a közel 2000 évnyi szennyeződést és kormot. Tavaly a csapat gyönyörűen festett freskókat tárt fel, amelyek a keselyűfejű Nekhbet istennőt és a kígyófejű Wadjet istennőt ábrázolják kiterjesztett szárnyú madárként.

A színes figurák bősége közepette is érdekes meglepetést jelent azonban az állatövi jegyek ábrázolása. Úgy gondolják, hogy az ókori görögök hozták be Egyiptomba a zodiákust, és úgy tűnik, hogy nagyon népszerűvé vált, de csak bizonyos kontextusban.

A zodiákust használták a magánsírok és szarkofágok díszítésére, és nagy jelentőséggel bírt az asztrológiai szövegekben, például a kerámiacserepekre feliratozott horoszkópokban. A templomdíszítésben azonban ritkán fordul elő: Esnán kívül csak két teljesen fennmaradt változat maradt fenn, mindkettő Denderából

– mondja Daniel von Recklinghausen egyiptológus a Tübingeni Egyetemről.

Néhány évvel ezelőtt a templomban végzett munkálatok során először kerültek napvilágra a csillagképek ókori egyiptomi nevei, mint például Mesekhtiu (a Nagy Bika), Sah (Orion), és egy eddig ismeretlen csillagkép, az Apedu n Ra (Ré libái).

A kutatók mindezek mellett azonosították a Jupitert, a Marsot és a Szaturnuszt is, valamint egy sor csillagképet, amelyeket az idő meghatározásához használtak.

A 2018-ban megkezdett munkálatok óta a mennyezet több mint felét megtisztították, valamint a 18 oszlopból 8-at és a mennyezetet tartó boltívek közül 2-t is.

A téma rajongói továbbra is érdeklődve figyelik, hogy a csapat hány további nyomot tud még feltárni az ókori Egyiptomról.

Forrás: Science Alert

el\u0151fizet\u00e9s

NYEREMÉNYJÁTÉK! Fizess elő most a Hamu és Gyémánt magazinra, és legyen tied nyereménykönyveink egyike, vagy egy 2 főre, 2 éjszakára szóló wellnesshétvége a harkányi Dráva Hotelbe! Az előfizetői oldal eléréséhez kattints IDE, a játékszabályt pedig erre linkre kattintva éred el!

A figyelmetekbe ajánljuk