Tutanhamon király maszkjának másolata
Fotó: Shutterstock

​10+1 érdekesség az éppen 100 éve felfedezett Tutanhamonról

Ha csak egy egyiptomi fáraót tudsz megnevezni, az valószínűleg Tutanhamon lesz, akinek 100 éve fedezték fel a sírját.


Az i. e. 1343 körül született Tutanhamon a legfiatalabb ismert ókori egyiptomi uralkodóként írta be magát a történelembe. De nem csak erről volt híres: fontos politikai döntéseket hozott, testének megtalálása pedig felkeltette a közvélemény érdeklődését a múmiák iránt. Tutanhamon király érintetlen sírjának 1922-es felfedezése az egyiptomi régészet egyik legfontosabb pillanata maradt. Zavaros származásától kezdve a popkultúrára gyakorolt hatásáig, íme minden, amit Tutanhamonról tudni érdemes.

1. Tutanhamon szülei rokonok voltak.

A belterjesség nem volt szokatlan a történelem során a „tiszta" vérvonalat fenntartani próbáló királyi családoknál. 2010 körül a Tutanhamon király és rokonai múmiáiból vett DNS elemzése kimutatta, hogy a fáraófiú szülei testvérek lehettek, de ezt a felfedezést azóta vitatják. Tutanhamon apját az eretnek Ehnatonként azonosították, anyjának kiléte azonban továbbra is ismeretlen. Egy régész úgy véli, hogy Tutanhamon anyja Nofertiti királynő volt − Ehnaton unokatestvére és egyik felesége.

Ez is érdekelhet: Tutanhamon sírjának rég elveszett kincseire találtak rá

2. Tutanhamonnak is volt egy vérfertőző kapcsolata.

Tutanhamon király egy Anheszenamon nevű nőt vett feleségül, aki Ehnaton és Nofertiti lánya volt. Ezáltal Tutanhamon féltestvére vagy teljes testvére volt, ha igaz az elmélet, miszerint Nofertiti volt az anyja. Tutanhamonnak és feleségének sajnos mindkét gyermeke halva született. Holttestüket mumifikálták és Tutanhamon király sírjába temették vele együtt. Anheszenamon túlélte Tutanhamont, és Tutanhamon halála után feleségül ment Ay fáraóhoz (Tutanhamon nagybátyjához).

3. Tutanhamon 9 évesen lett fáraó.

Mint II. Amenhotep fáraó unokája és Ehnaton fáraó fia, Tutanhamon hivatott volt a trónra. 9 éves korában foglalta el Egyiptom vezetőjének pozícióját, és 10 évvel később, i. e. 1324 körül bekövetkezett haláláig uralkodott. Fiatalsága következtében valószínűleg helyette nagybátyja, Ay volt a valódi főnök ezekben a korai években.

Tutanhamon \u00e9s Anheszenamon szobra

Tutanhamon és Anheszenamon szobra

Fotó: Shutterstock

4. Tutanhamon visszafordította apja vallási reformjait.

Tutanhamon királynak nem kellett sokat tennie, hogy lenyűgözze alattvalóit – apja ugyanis katasztrofális uralkodó volt. Ehnaton megváltoztatta a vallást, hogy egyetlen isten, a napisten Aton imádatára összpontosítson, ami miatt eretneknek kiáltották ki. Ráadásul a szent fővárost is áthelyezte Thébából Amarnába. A fiatal fáraó visszacsinálta apja változtatásait, és ismét Thébát nyilvánította vallási központtá, ezzel elnyerve népe bizalmát.

5. Tutanhamon megváltoztatta a nevét.

Tutanhamon király élete során több nevet is viselt. A Tutanhaton névvel született, ami lefordítva „Aton élő képmását" jelenti. Miután fáraó lett, a nevét Tutanhamonra, azaz „Amon élő képmására" változtatta. Ez a változtatás Tutanhamon Amon isten iránti odaadását tükrözte, akit apja elhanyagolt Aton isten javára.

Ha tovább olvasnál: Rekonstruálták Tutanhamon fáraó apjának arcát

6. Tutanhamonnak egészségügyi problémái voltak.

Tutanhamonnak súlyos csontbetegsége volt, ami miatt rokkanttá vált. Bal lába bütykös volt, ami megnehezítette a mozgását. Rendszeresen ülve ábrázolták, akkor is, amikor fizikai tevékenységet végez, például íjászkodik. Úgy vélik, hogy a családi belterjesség is hozzájárult testi problémáihoz. A múmiáján végzett CT-vizsgálatok kimutatták, hogy a bal lába eltört és elfertőződött, ami hozzájárulhatott korai halálához.

7. A szakértők korábban azt gyanították, hogy Tutanhamont meggyilkolták.

Tutanhamon múmiáját egy lyukkal a koponyáján találták meg, ami egyeseket arra engedett következtetni, hogy a fiatal fáraót egy fejre mért ütéssel gyilkolták meg. Ezt az elméletet azóta azonban a szakértők megcáfolták. Ma már azt gyanítják, hogy a lyukat vagy a balzsamozók tették oda, amikor Tutanhamon királyt mumifikálták, vagy akkor keletkezett, amikor a régészek először eltávolították a múmia arany maszkját.

Tutanhamon s\u00edrja

Tutanhamon sírja

Fotó: Shutterstock

8. Tutanhamon halálához egy szekérbaleset is hozzájárulhatott.

Ha Tutanhamon valóban lábtörésbe halt bele, akkor továbbra is kérdéses, hogy hogyan törte el a lábát. Az egyik elmélet szerint a tinédzser király egy szörnyű szekérbalesetben halt meg, ezért volt testének egyik oldala − beleértve a lábát is − összezúzva. Az ókori Egyiptomban a királyi családok által használt szekerek kicsik és könnyűek voltak, így nagy sebességet tudtak elérni.

9. Tutanhamon utódai megpróbálták kitörölni őt a történelemből.

Bár Tutanhamon sokat tett apja népszerűtlen reformjainak visszafordításáért, egyik utódja sem tett sokat azért, hogy megvédje Tutanhamon örökségét. Inkább azon ügyködtek, hogy feleségét, Anheszenamont eltüntessék − és vele együtt Tutanhamon emlékét is. Tutanhamont gyorsan eltemették egy kis sírba, amelyet általában magánembereknek tartottak fenn. Nyughelye ezért tudott évszázadokon át érintetlen maradni.

10. Tutanhamon király sírját kirabolták - kétszer is.

Mielőtt Howard Carter 1922-ben felfedezte volna Tutanhamon király sírját, sírrablók már jártak ott. Az első betörésre nem sokkal Tutanhamon sírba helyezése után került sor. Az első incidenst követően törmelék zárta el a sírkamrákat, de nem kellett sok idő, hogy egy második betörőcsoport is alagutat ásson magának. Carter a sírkamrát romokban találta, a bejáratokat pedig elzárták, hogy Tutanhamon további védelmét biztosítsák.

+1. Tutanhamon megrengette a popkultúrát.

Amikor a 20. század elején felfedezték a sírját, Tutanhamon király hatalmas hatással volt a popkultúrára. Az egyiptomi esztétika megjelent a divatban, a lakberendezésben és az építészetben is. Különösen az amerikaiakat nyűgözte le, Herbert Hoover elnök még a kutyáját is a fiatal uralkodóról nevezte el. Felfedezése után még évtizedekig éreztette hatását, számtalanszor ábrázolták filmekben, dalokban és televíziós műsorokban.

Forrás: Mental Floss


A figyelmetekbe ajánljuk