Ki volt valójában Nofertiti?

Annak ellenére, hogy napjainkban Egyiptom egyik leghíresebb királynőjeként tartják számon, az ókori egyiptomiak a halála utáni időkben nem tisztelték Nofertitit – szobrait darabokra zúzták, hogy megbosszulják férje sikertelen vallási forradalmát. De mit érdemes róla tudni?



Nofertiti ókori egyiptomi királyné volt, – nagy eséllyel Tutanhamon király mostohaanyja – aki saját jogán is uralkodott fáraóként, de ebben egyelőre nincs egyetértés a kutatók között. Sőt, születésének és halálának dátuma sem ismert.

Férje, IV. Amenhotep fáraó volt, aki különös forradalmat indított el, amelynek következtében Egyiptom vallása az Aten, a napkorong imádata köré összpontosult, ez pedig Amarna-reformként került be a történelemkönyvekbe. Új fővárost is építtetett Akhetaten (a mai Amarna) néven.

Ez is érdekelhet: Megtalálták az elveszett aranyvárost Egyiptomban

Történelmi feljegyzések szerint Nofertitinek hat lánya született, fiú utódot nem hozott a világra. Amennyiben ezek a feljegyzések helytállóak, akkor Tutanhamon lehetett Nofertiti mostohafia. Hiszen az egyiptomi fáraóknak gyakran több felesége és ágyasa volt, Tutanhamon anyja pedig valószínűleg ezek egyike lehetett.

Nofertiti neve leginkább a róla készült életnagyságú mellszobornak köszönhetően maradt igazán népszerű. Az alkotást egy Ludwig Borchardt vezette német kutatócsoport találta meg 1912-ben egy Thutmose nevű egyiptomi szobrász műhelyének ásatásai során. Ma pedig berlini Neues Museumban (Új Múzeum) található.

nofertiti mellszobraen.wikipedia.org

A mellszobor szinte teljes egészében ép, de a bal szem egy része hiányzik, ami több vitához is vezetett. Vajon a hiányzó darab kiesett vagy soha nem is volt ott? Egyes feltételezések szerint a hiányzó szem valamilyen egészségügyi állapotra, például szürkehályogra utalhat. De arról is megoszlanak a vélemények, hogy az alkotást tanításhoz használt szobrászati modellnek szánták-e, vagy kiállításra.

Fáraó volt Nofertiti?

Az egyiptomi művészet Nofertiti alakját úgy ábrázolja, ahogyan a fáraókat. A különféle rajzokon az ellenségek legyőzésével illusztrálták, amit jellemzően csak egy fáraó tehetett.

Egy rajz például Nofertitit ábrázolja egy hajón, amint a jobb kezét felemelve megöli a női foglyokat, ezért számtalan kutató szerint nem szabad azt feltételeznünk, hogy ezek a jelenetek csupán szimbolikusak.

Ráadásul az a fajta sisakszerű korona, amelyet Nofertiti a mellszobron visel, jellemzően a fáraók vagy Tefnut vagy Hathor istennők számára volt fenntartva.

Nem világos, hogy miért ábrázolták Nofertitit úgy, ahogyan ábrázolták. Az egyik lehetőség az, hogy más királynő-feleségek is hasonló bánásmódban részesültek.Tehát fel kell tennünk magunknak a kérdést, hogy vajon ez kivételes eset vagy csak a róla készült alkotások maradtak épek, tehát tényleg mindenkivel így bántak.

Az egyik elképzelés szerint Akhenaten halála után Nofertiti hatalma olyan nagy volt, hogy saját jogán fáraóként uralkodhatott. Az egyiptomi feljegyzések említenek egy Neferneferuaten nevű alakot, aki rövid ideig uralkodott Egyiptomban, és azt feltételezik, hogy ez valójában Nofertiti trónneve. Az ókori Egyiptomban, miután a trónörökös fáraóvá vált, új nevet vett fel.

Személy szerint meg vagyok győződve arról, hogy fáraóként uralkodott, és a trónneve Neferneferuaten volt. Bizonyítékunk van arra, hogy ez a király három évig uralkodott, tehát legalább három évig lehetett a trónon. Ezzel az értékeléssel azonban nem minden tudós ért egyet, sokan kételkednek abban, hogy Nofertiti fáraóként uralkodott

– mondta Athena Van der Perre egyiptológus.

Nofertiti sorsa tisztázatlan. A tudósok nem tudják pontosan, mikor halt meg, és a múmiáját sem találták meg. Zahi Hawass, Egyiptom korábbi régiségügyi minisztere által vezetett csoport azonban DNS-vizsgálatokat végez, hogy megpróbálja azonosítani Nofertitit.

Hawass elmondta, hogy a Királyok Völgyében található KV 21-es sírban található múmiák egyike lehetett Nofertiti. Ezt a sírt 1817-ben találták meg, és a Theban Mapping Project szerint két női múmia található benne.

2015-ben Nicholas Reeves független egyiptológus publikált egy tanulmányt, amelyben azt állította, hogy Nofertiti Tutanhamon sírjában volt eltemetve, egy olyan kamrában, amely ma egy felbecsülhetetlen értékű falfestmény mögött rejtőzik. A talajradaros vizsgálatok azonban nem találtak bizonyítékot erre.

A figyelmetekbe ajánljuk