animációs szuperhős árnyékok

Senki számára nem új információ, hogy a szuperhősfilm-kategóriát az elmúlt években tulajdonképpen uralma alá vette a DC- és a Marvel-univerzum. Alábbi listánkkkal azonban azt szeretnénk bebizonyítani, hogy nem csak a két cégóriás képes jó mozikat gyártani ebben a zsánerben.


A holló (1994)

Ennek a sötét történetnek a középpontjában Eric Draven áll, akit a feleségével együtt meggyilkolnak. Miután halála évfordulóján feltámad, Draven önbíráskodóként, Holló néven száll szembe gyilkosaival. A film nyomasztó, rejtélyes hangvétele újító hatással volt kortárs alkotásokra is. Az egész mozit belengi azonban a főszereplőt alakító Brendon Lee tragikus halála, aki apjához, Bruce Leehez hasonlóan a forgatáson hunyt el.

Ezt is olvasd el! Ridley Scott szerint unalmasak a szuperhősfilmek

A sebezhetetlen (2000)

Mi lenne, ha szuperhősök léteznének a való világban? Ezt a kérdést tette fel M. Night Shyamalan filmje az évezred fordulóján. Mielőtt Christopher Nolan elmondta volna pár évvel később, milyen lenne Batman a való életben, a Sebezhetetlen egy egész realista drámát mutat be egy szupererejére éppen ráébredő férfi (Bruce Willis) történetével. Az etalon első rész megélt 16 évvel később egy megérdemelt és remek folytatást is (Széttörve), illetve egy már felejthetőbb befejezést 2019-ben (Üveg).

A hihetetlen család (2004)

A komolyabb ajánlások után a következő a Pixar Stúdió egyik legnagyobb klasszikusa a 2000-es évekből: A hihetetlen család egy házaspár és az ő két gyerekük hétköznapi életét követi egy olyan világban, ahol a szuperhősöket teljesen eltiltották foglalkozásuktól, de később mégiscsak fel kell venniük a köpenyt a világ megmentése érdekében.

Ez is érdekelhet: Martin Scorsese már megint beszólt a Marvelnek

Ez a kultfilmmé avanzsált alkotás a családi film és a vígjáték elemein túl olyan akciójelenetekkel szórakoztat minket, amelyeket bármelyik mai szuperhősfilm is megirigyelne. A 2004-es első rész után 2018-ban érkezett a folytatás, amely ugyancsak rendkívül szórakoztatóra és emlékezetesre sikerült.

Dredd (2012)

A Egyesült Államokon kívülre is jutnak szerencsére jószándékú szuperhősök. Ilyen az angolok Dredd bírója, aki már évtizedek óta népszerű karakternek számított a képregények között. Ha még a Sylvester Stalloneval készült film nem is, de végül a 2012-es Karl Urban főszereplésével készült Dredd meglepő nézői és kritikai sikert aratott.

Ez az akció-sci-fi az alapanyag hű adaptációját választotta, így a karakter erőssége annak egyszerűsége és mindenkit felülmúló ereje lett. Dredd feladata, hogy bíróként egy bűnözéssel fertőzött metropoliszban bármilyen módszerrel is, de igazságot szolgáltasson. Sokan reménykednek egy második részben, de a hírek szerint erre csekély esély mutatkozik.

A figyelmetekbe ajánljuk