Emma Stone és Ryan Gosling

Vannak színészek, akiknek a karrierje egyértelműen egy adott szerepnek köszönhetően kapott akkora lendületet, ami a mai napig is kitart – elég, ha Robert Downey Jr. pályafutásának reneszánszára gondolunk, ami leginkább annak tudható be, hogy Vasember bőrébe bújt. Most viszont mutatunk 4 olyan ismert hollywoodi művészt, aki nagyon közel állt hozzá, hogy visszautasítsa élete kulcsfontosságú lehetőségét.


​Emma Stone

Emma Stone nemrégiben nyerte meg karrierje második Oscarját a Szegény párákért – nem sokon múlott viszont, hogy ne is szerepeljen abban a filmben, amiért az elsőt kapta. A színésznő majdnem úgy döntött ugyanis, hogy nem vállalja el a Kaliforniai álmot, mert épp akkoriban fejezte be egy másik musical munkálatait: a Broadwayen játszott Cabaret után saját bevallása szerint annyira kimerült volt, hogy eléggé le is betegedett.

Az ötlet, hogy egy másik musicalben is szerepeljek olyan volt, mintha elment volna az eszem

– nyilatkozta Stone arról, milyen érzések kavarogtak benne, mikor először felajánlották neki a szerepet.

A Cabaret után nem voltam biztos benne, hogy valaha is énekelni vagy táncolni fogok még.

Szerencsére a Kaliforniai álom írója és rendezője, Damien Chazelle végül meggyőzte, hogy olvassa el a forgatókönyvet, majd miután ez megtörtént, biztosította a színésznőt arról, hogy ez a film megváltoztatja majd a karrierjét.

Ez pedig így is történt: a filmben nyújtott alakításáért Emma Stone 2016-ban elnyerte élete első Oscar-díját.

​Leonardo DiCaprio

Most már szinte lehetetlen elképzelni, de Leonardo DiCaprio nagyon sokáig egyáltalán nem akart részt venni a Titanicban. Kate Winslettel már leszerződött a produkció, James Cameron rendező pedig DiCaprióhoz fordult a főszereppel kapcsolatban – a fiatal színész viszont visszautasította az ajánlatot.

Évekkel később Cameron elárulta, hogy DiCaprio úgy érezte: az, hogy eljátssza egy ehhez hasonló romantikus film főszerepét, egyszerűen nem jelent elég kihívást. Szerencsére a rendező addig győzködte ennek az ellenkezőjéről, hogy végül mégis elfogadta a felkérést, a Titanic pedig karrierje egyik legikonikusabb állomásává vált.

​Chris Evans

2010-ben Chris Evanst meghívták az Amerika Kapitány: Az első bosszúálló próbafelvételére, ő azonban eléggé hezitált a szereppel kapcsolatban. A szuperhősfilmek akkoriban, az MCU indulásakor még közel sem számítottak olyan nagy dobásnak, mint manapság, ráadásul a színész komoly szorongással is küzdött, más filmek forgatásain rendszeresen voltak pánikrohamjai. Mivel úgy érezte, nincs a legjobb állapotban, és nem méltó egy ekkora léptékű produkcióhoz, elsőre vissza is utasította a Marvel ajánlatát.

Meglepő módon a stúdió annyira biztos volt abban, hogy ő a legjobb választás, hogy próbafelvétel nélkül is megkapta Amerika Kapitány szerepét.

Evans családja, barátai, kollégái és néhány terapeuta segítségével aztán túllendült félelmein, leforgatta filmet, és egy csapásra sztár lett belőle. Évekkel később így emlékezett vissza erre a viharos időszakra:

Ez volt életem legjobb döntése, és ezt tényleg Kevin Feige-nek, a Marvel elnökének köszönhetem, aki kitartó volt, és segített elkerülni, hogy óriási hibát kövessek el.

​Ewan McGregor

Amikor Ewan McGregornak az 1999-es Baljós árnyak előtt felajánlották Obi-Wan Kenobi szerepét, több okból is nagyon vonakodott a mára ikonikussá vált karakter megformálásával kapcsolatban. Egyrészt nem érezte azt, hogy ő a megfelelő választás egy sci-fi/fantasy egyik főszereplőjének, és bár tudta, hogy a döntés anyagi és kulturális elismeréssel járna, félt attól, hogy a kritikusok és a nézők beskatulyázzák majd.

Végül belement a Baljós árnyak leforgatásába, a filmet viszont nem érte kifejezetten jó fogadtatás, ez pedig még inkább elbizonytalanította a trilógiával kapcsolatban. McGregor utólag így idézte fel, milyen nehéz volt visszatérni A Klónok támadására és A Sith-ek bosszújára:

Amikor ezek a filmek kijöttek, annyira nem szerették őket. Nehéz volt. Az elsőt lehúzták, és még kettőt kellett csinálnunk! Furcsa volt egy olyan projektben szerepelni, amit nem szeretnek az emberek.

Az előzménytrilógia megítélése azóta némileg javult, McGregor pedig 17 év kihagyás után 2022-ben újból eljátszotta Obi-Wan Kenobit a Disney minisorozatában.

A figyelmetekbe ajánljuk