Egy nő nézi magát a tükörben.

Illusztráció.

Öt meglepő tény a szépségiparról, amiről eddig nem hallottál

Napjainkban a szépségipar elképesztő összegeket termel és hangsúlyosabb, mint valaha. Azonban számtalan olyan érdekesség és rejtély lapul a háttérben, amiről rendkívül kevés szó esik. Az alábbi cikkben öt meglepő tényt mutatunk be a szépségiparról, amiről elképzelhető, hogy eddig nem hallottál.


1. Az iparág gyökerei az ókori Egyiptomból származnak

Egy egyiptomi szobor.

Robert Thiemann/Unsplash

A kozmetikai ipar, ahogyan ma ismerjük, a 20. század elején robbant be, a főbb gyakorlatai azonban egészen az ókori Egyiptomig vezethetők vissza.

A higiénia rendkívül fontos volt az ókori egyiptomiak számára. A férfiak és nők minden társadalmi osztályból használtak kozmetikumokat és sminket, például szemceruzát, szemhéjfestéket, naptejet, fogkrémet, rúzst és kenőcsöket. Ezeket a termékeket képzett szakemberek állították elő, akik professzionális gyártási módszerekkel és a legjobb természetes alapanyagok felhasználásával öregbítették hírnevüket.

Ráadásul a bőrápolás mögötti tudomány egyiptomi megértése hihetetlenül fejlettnek bizonyult, sőt, még manikűrösök és parókakészítők is léteztek akkoriban.

2. Elképesztő bevételek

A szépségipar ma már mintegy 500 milliárd dollárt ér, de a szakértők szerint ez az összeg nemsokára meghaladhatja 700 milliárd dollárt is. Ez elsősorban a fejlődő országok vásárlóerejének köszönhető.

Az iparág azonban meglehetősen drámai változásokon megy keresztül. Nem meglepő módon az e-kereskedelem térhódítása számtalan vásárlási szokásunkat megváltoztatta. Ennek eredményeképpen a környezetbarát és természetes termékek egyre inkább előtérbe kerülnek a tömegtermelésben előállított társaikkal szemben. A férfiak szépségápolási termékei is egyre nagyobb teret hódítanak, de még mindig csak az iparág 1%-át teszik ki.

3. Sok szépségápolási termék mérgező vegyi anyagokat tartalmaz

Könnyű azt feltételezni, hogy a boltok polcain található termékek maximálisan biztonságosak, de a sminkekben és testápolási termékekben található mérgező összetevők jelenléte meglepően gyakori. A Dán Környezetvédelmi Ügynökség által végzett 2018-as tanulmány a vizsgált termékek közel egyharmadában nagy mennyiségű, potenciálisan veszélyes összetevőt talált. 2019-ben egy ipari vegyész a gél körömlakkokat kutatva olyan veszélyes összetevőket talált, mint a formaldehid, a benzol, a toluol és a metil-metakrilát. Ezek mind olyan adalékok voltak, amelyeket nem tüntettek fel a csomagoláson.

A probléma az Egyesült Államokban a különösen laza jogszabályok miatt súlyosbodik. Az amerikai vállalatok például még nem kötelesek törvényileg tesztelni a termékeiket. Továbbá az FDA (Food and Drug Administration) nem sokat tehet a fogyasztók megbetegedése ellen.

Továbbá, míg az EU több mint 1300, kozmetikai termékekben használt vegyi anyagot tiltott be, addig az USA csak 11-et. További probléma, hogy egyes márkák „üzleti titokként" kezelik a készítményeiket, ami azt jelenti, hogy nem kell felfedniük az összetevőket a vásárlók, a gyártók vagy a szabályozó hatóságok előtt.

4. Az állatkísérletek még mindig gyakoriak

Egy eg\u00e9r.

Kanashi/Unsplash

A szépségipar egyik legszomorúbb ténye, hogy az állatkísérletek még mindig elterjedtek. És nem mindig feltételezheted, hogy csak azért, mert egy terméken az áll, hogy „cruelty-free"' vagy „nem állatokon tesztelt", ez valóban így is van. Jelenleg nincs jogi definíciója ezeknek a kifejezéseknek. Így a vállalatok gyakorlatilag hazudhatnak a vásárlóknak, ha úgy akarják. És még ha egy vállalat nem is teszteli állatokon a készterméket, nem könnyű megtudni, hogy ugyanez igaz-e a felhasznált összetevőkre is.

A világ egyes részein a kormányok megtiltották a vállalatoknak az állatkísérleteket. Az EU-ban végzett vizsgálatok azonban megállapították, hogy egy 2009-es tilalom ellenére több száz kozmetikai termék, köztük hidratáló krémek, rúzsok és naptejek tartalmaznak állatokon tesztelt összetevőket.

5. A „plasztikai turizmus" évente több kórházi kezeléshez és halálesethez vezet

A plasztikai sebészet ugyan népszerű, de egy meglehetősen drága mulatság. Az Egyesült Államokban például a zsírleszívás átlagosan 5000 dollár (1,8 millió forint) körüli összegbe kerül. Emiatt sokan az olcsóbb külföldi műtéteket választják. Ez vezetett a „plasztikai turizmus" hihetetlen növekedéséhez az olyan országokban, mint a Dominikai Köztársaság és Törökország.

Az olcsó plasztikai műtétek eredményei gyakran elkeserítőek. Az évek során a páciensek többek között nyílt sebekkel, fertőzésekkel és eltorzult arccal tértek haza.

Egyes esetekben az elfuserált műtétek akár halálos kimenetelűnek bizonyultak. Egy másik probléma, hogy mivel ezek a műtétek csomagajánlatok részeként valósulnak meg, és lemondó nyilatkozat aláírásával járnak, emiatt a műhiba elleni igényérvényesítés rendkívül problémás.

A figyelmetekbe ajánljuk