Steven Spielberg
Fotó: Dia Dipasupil/Getty Images

Kiderült, melyik klasszikus Steven Spielberg kedvenc filmje

Steven Spielberg filmiparra gyakorolt hatása egészen elképesztő, hiszen producerként és rendezőként olyan filmeket és franchise-okat köszönhetünk neki, mint például a Schindler listája, a Ryan közlegény megmentése, az Indiana Jones vagy a Vissza a jövőbe. Ilyen megkerülhetetlen alkotók esetén mindig kifejezetten érdekes megtudni, melyik film volt a legnagyobb hatással a munkásságukra – Spielbergnek pedig egy olyan klasszikusra esett a választása, amiről nemrégiben Denis Villeneuve is ódákat zengett.


Köztudott, hogy Steven Spielbergre számos kortársa nagy hatással volt. George Lucas-szal való, egész karrierjükön átívelő barátsága olyan műveket eredményezett, mint az Indiana Jones – ahol Lucas volt a producer és Spielberg a rendező –, illetve a Star Wars előzménytrilógiája, ahol Spielberg rengeteg tanácsot adott Lucasnak a forgatások során.

Emellett Walt Disney hatása is vitathatatlan: Spielberg saját bevallása szerint nagyon jól járt azzal, hogy a 70-es években nőhetett fel, így ugyanis valós időben szívhatta magába a legmeghatározóbb Disney-filmeket. A korszakra jellemző határfeszegetés abszolút jellemző Spielberg munkásságára is.

A rengeteg inspiráció közül azonban kiemelkedik egy film, ez pedig nem más, mint David Lean többszörös Oscar-díjas alkotása, az 1962-es Arábiai Lawrence.

A klasszikus film alaphelyzete: T. E. Lawrence brit hadnagyot Arábiába küldik, hogy keresse meg Faisal herceget, és összekötőként szolgáljon az arabok és a britek között a törökök elleni harcban.

A film egy nagyszabású, elsöprő erejű eposz, amely saját korához képest meglepően összetett, mégis lenyűgöző portrét rajzolt T. E. Lawrence-ről, akit a 2013-ban elhunyt Peter O'Toole alakított. Spielberg így nyilatkozott az alkotásról a Movieweb szerint:

Ami azt a filmet valószínűtlenül jóvá és megismételhetetlenné teszi, az az, hogy természetes fény- és hangelemekkel készült, talán a valaha írt legjobb forgatókönyvből.

Spielberg olyannyira nagyra becsüli a filmet, hogy egy időben rengeteget segített abban, hogy az eredeti kópiáit felújíthassák. Az Arábiai Lawrence magával ragadó vizuális és narratív stílusa iránti tisztelet Spielberg saját filmes felfogásában is tetten érhető.

Nem ő az egyetlen hollywoodi rendező, aki beválogatta kedvencei közé az 1962-es alkotást: az Arábiai Lawrence-nek Denis Villeneuve, a Dűne-filmek rendezőjének toplistáján is ott a helye.

A figyelmetekbe ajánljuk