Star Wars.
Lucasfilm

Gondoltad volna? A Star Wars kulcsjelenetében rágógumikat látsz a képernyőn

Az eredeti Star Wars-trilógia különböző vizuális effektjei úttörőnek számítottak a ’70-es, ’80-as években, azonban AJedi visszatér egyik legfontosabb jelenténél egy nem akármilyen megoldást kellett alkalmazni.


A Star Wars első három részének kreatív megoldásairól megannyi történet maradt fenn, ilyen például az is, hogy A Birodalom visszavág egyik jelentét konkrétan George Lucas medencéjében kellett felvenni.

A Star Wars Insider nevű magazin 67. számában pedig A Jedi visszatér egyik koncepció-, és vizuális effektusművésze, Kenneth Ralston mesélt a film elkészítésének nehézségeiről, és egy nem akármilyen trükkről is mesélt – írja a Slash Film.

Ez is érdekelhet: 4+1 Star Wars-jelenet, amit még George Lucas is utált

Ralston szerint a mozi elkészítése hihetetlenül stresszes volt, hiszen az első és a második rész miatt óriási volt rajtuk a nyomás, ami éjszakai túlórázáshoz, végtelen vágásokhoz, és újraforgatásokhoz vezetett.

A sikerhez a sok munka mellett azonban kreativitásra is szükség volt, Ralston pedig egy nem hétköznapi módon ábrázolta a távolban lévő a Mon Calamari csillaghajókat az endori csatajelenetben.

Fontos megjegyezni, hogy akkoriban nem digitálisan készítették el a háttereket, hanem különböző üveglapokat helyeztek egymás mögé.

Én ezeket a furcsa izéket „savanyúsághajóknak" hívnám, és amikor egy csomó ilyet láttok a háttérben, jusson eszetekbe, hogy néhány ilyen felvételhez csak rágógumit ragasztottam az üvegre! Nagyon megörültem, mert működött; ugyanolyan gömbölyű volt, mint egy űrhajó. Azt gondoltam, >> Ez nagyszerű, kinek van szüksége modellekre? <<. Vicces volt. A stresszes része az volt ennek a dolognak, hogy George Lucas látta a legtöbb felvételt, így csak reméltem, hogy nem fogja észrevenni, hogy mit csinálok

– mesélte Ralston.


A figyelmetekbe ajánljuk