charles bronson a volt egyszer egy vadnyugat című film jelenetében

55 éve mutatták be Sergio Leone klasszikusát: 5 kulisszatitok a Volt egyszer egy Vadnyugatról

Ötvenöt évvel ezelőtt, 1968-ban az olasz mozik találkoztak egy olyan mesterművel, amely nem csupán a western műfajának csúcsát jelentette, hanem örökre megváltoztatta a filmművészet irányát és a közönség elvárásait. Sergio Leone kultikus alkotása, a Volt egyszer egy Vadnyugat, olyan monumentális látványvilágú film, amely a „spagettiwesternek" addigi negatív megítélését egy újabb, megbecsültebb szintre emelte. Az évforduló apropóján pedig összegyűjtöttünk öt kulisszatitkot a filmről, amit lehet, hogy sokan még nem ismertek.


A forgatókönyv első vázlata 436 oldalas volt

Sergio Leone felkérte Dario Argentót és Bernardo Bertoluccit, hogy segítsenek neki összeállítani a Volt egyszer egy Vadnyugat történetét: megnézték kedvenc westernjeiket és elkezdtek alkotni. A forgatókönyvet olyan filmek ihlették, mint Az üldözők és a Délidő.

Egy átlagos játékfilm hosszúságú forgatókönyv körülbelül 90-120 oldalas, és az általános szabály szerint egy oldal egy percnek felel meg. A Volt egyszer egy Vadnyugat forgatókönyvének első vázlata azonban 436 oldalas volt.

Ez is érdekelhet: Amikor Hollywoodban betiltották a szexet: a Hays-kódex

Leone kezdetben nem akart női főszereplőt

Ez az egyetlen film a rendező életművében, amelynek női főszereplője is van. Leonét korábban kritizálták a filmjeiben ábrázolt nőgyűlölet miatt. Amikor Bernardo Bertolucci, a film társírója javasolta, hogy a filmben legyen női főszereplő, az olasz rendezőt csak hosszú idő után tudták rávenni.

Leone először csak azzal a feltétellel egyezett bele a női főszereplőbe, ha az az első jelenetben nem visel alsóneműt. Bertoluccinak azonban végül sikerült elérnie, hogy öncélú meztelenkedés nélkül is megjelenjen egy női karakter a filmvásznon.

Az első Leone film, amit az Egyesült Államokban is forgattak

A Dollár-trilógia (Egy maréknyi dollárért, Pár dollárral többért, A Jó, a Rossz és a Csúf) teljes spanyolországi forgatása után Sergio Leone az Egyesült Államokba vitte a stábot, hogy a Volt egyszer egy Vadnyugat néhány jelenetét a vörös homokjáról is ismert Monument Valleyben forgassák, ahol megannyi John Ford-westernt is készítettek.

A fogadóban játszódó jelenetet viszont a római filmstúdióban, Cinecittàban vették fel.

Ennio Morricone a forgatókönyv alapján írta a zenét

A legendás zeneszerző, Ennio Morricone a forgatókönyv ritmusa és szerkezete alapján kezdte el komponálni a Volt egyszer egy Vadnyugat zenéjét. A forgatókönyvet azonban a forgatás során megváltoztatták. Leone viszont továbbra is Morricone zenéjét akarta használni, így a filmet mégis ennek megfelelően igyekezett rendezni.

Az is érdekes, hogy a zeneszerző mind a négy főszereplő számára külön témát komponált, és ahogy a figurák kapcsolatba kerültek egymással, úgy keveredtek a melódiák is.

Olvasd el ezt is! Öt klasszikus westernfilm, amit mindenképp látnod kell!

Henry Fonda először visszautasította a szerepet

Henry Fonda Sergio Leone kedvenc színésze volt, a rendező pedig minden áron együtt szeretett volna vele dolgozni. A színész azonban nem akarta elvállani a szerepet.

Leone nem tágított, és mindent bevetett, hogy Fondát rábeszélje a forgatásra. A rendező éppen ezért elutazott az Egyesült Államokba is, hogy személyesen bírja rá a szerepre. Fonda hosszas győzködés után beadta a derekát, a többi pedig már történelem.

A figyelmetekbe ajánljuk