adolf hitler

Fagyi, Winnetou, öltönyök – 4 diktátor és furcsa rögeszméik

Sosem tudjuk meg biztosan, hogy miért, de az abszolút hatalommal rendelkező vezetőknek – szinte kivétel nélkül – mindig akadt egy rögeszméje, ami teljesen megőrjítette őket. Íme négy a történelem legismertebb diktátorainak legbizarrabb szenvedélyei közül.


Adolf Hitler és a western regények

adolf hitlercommons.wikimedia.org

Adolf Hitlernek számos rögeszméje volt, a Disney-filmektől kezdve a fiatal lányok utáni vágyakozásáig. De akadt még egy dolog, amely óriási hatással bírt a Führerre, ez pedig a 19. században rendkívül népszerű német író, Karl May western regényei voltak.

May a világ minden táján játszódó kalandregényeket írt. A legismertebbek azonban az amerikai vadnyugaton játszódó, rendkívül népszerű történetei, amelyekben olyan bátor hősök szerepelnek, mint Winnetou és Old Shatterhand.

Az első Karl May, amit olvastam A sivatagon át volt. El voltam ájulva! Azonnal belevetettem magam a regényeibe, ami a jegyeim érezhető romlásához vezetett

– olvasható Hitler rajongása a Mein Kampfban.

Hitler May-mániája a második világháborúban is folytatódott. A német gyerekeket arra utasította, hogy olvassák a könyveket, a katonatiszteket pedig arra, hogy tanulmányozzák azokat, hogy felkészüljenek az oroszok elleni harcra. Dicsérte Winnetou bátorságát és Old Shatterhand ravaszságát. És még akkor is, amikor a szövetségesek bombázásai miatt egyre kevesebb papír állt rendelkezésre, Hitler még 1945-ben is több százezer May-könyv nyomtatását rendelte el. Még akkor is, amikor May csalása lelepleződött, Hitler dicsérte őt, mondván, hogy fantáziája határtalan.

Megdöbbentő módon May könyvei még mindig népszerűek Németországban, sőt az 1960-as években még filmsorozat is készült belőlük.

Ez is érdekelhet: Vérszomjas asszonyok – a történelem 4 legkegyetlenebb királynője

Fidel Castro és a tejtermékek

fidel castrocommons.wikimedia.org

Kuba egykori diktátora a tejtermékek, különösen a tej és a fagylalt megszállottja volt. Forradalmárként, majd később Kuba vezetőjeként, országát világvezető tejtermelővé kívánta tenni.

Fidel Castro több tucat gombóc fagylaltot evett a politikai ülések alatt, a krémes turmixok közül pedig a csokoládésat szerette a legjobban. A CIA éppen ezért azt tervelte ki, hogy botulinium toxinnal mérgeznek meg egyet.

A Howard Johnson's jégkrémekért annyira rajongott, hogy a kanadai nagykövetet arra utasította, hogy küldjön neki 28 konténer fagylaltot, minden ízből egyet-egyet. Mivel azonban elégedetlen volt a kubai termékekkel, építtetett egy gigantikus méretű fagylaltozót Havannában, amit reggel 10-től éjjel 2-ig üzemeltett.

Nicolae Ceaușescu és az öltönyök

Ceau\u0219escu feles\u00e9g\u00e9vel elen\u00e1val

Getty Images

Ceaușescu tipikusan a keleti blokk diktátorai közé tartozott. Kifosztotta, valamint kíméletlenül elnyomta népét és ellenségeit is. De Ceauşescu egyedülálló volt a paranoiája puszta mértékét tekintve. Betegesen óvta ételeit, és a ruházatának védelmére fordított gondossága a teljes őrület határát súrolta.

Attól félt, hogy ellenségei a ruházatának megmérgezésével próbálják megölni, ezért minden nap más öltönyt viselt. Az egyszer viselt ruhadarabokat aztán elégette, és egy újat választott ki, amelyeket egy zárt raktárban tartott.

Személyzete arra volt hivatott, hogy megvédje a ruháit a sugárzástól és a baktériumoktól. A családja pedig még egy mérnököt is alkalmazott, csak azért, hogy a ruhákat és az élelmiszereket kémiai, biológiai vagy radiológiai veszélyek szempontjából vizsgálja.

Olvasd el ezt is!Híres merényletek, amelyek megváltoztatták a történelem menetét

​Kim Dzsongun a svájci sajt bűvöletében

Kim Dzsongun

Getty Images

Észak-Korea jelenlegi diktátora, Kim Dzsongun 2014 őszén hat hétre elvonult a nyilvánosság elől. Míg az állam csak annyit közölt, hogy a vezető rossz egészségügyi állapotban van, egy észak-koreai disszidens, aki Kim személyi szakácsa volt, felfedte a valódi okát.

A diktátor svájci sajt iránti megszállottságának köszönhetően rendkívül meghízott, mivel naponta falta azt, hogy elhízzon és jobban hasonlítson az apjára. A beteges rögeszme viszont durván betett az egészségének.

A források szerint Kim annyira függő, hogy nagy tételben importáltatja, és a szendvicsektől a fondüig mindenhez előszeretettel használja. Állítólag elégedetlen az ország sajtkészítőivel is, mivel nehezen tudnak olyan jó ementáli sajtot készíteni, mint amilyet diákként Svájcban kapott.

A figyelmetekbe ajánljuk