papirusztekercs
Egy 21 éves amerikai egyetemista 40 000 dollárt, azaz átszámítva 15 millió forintot nyert egy 2000 éves papirusztekercs 10 betűjének megfejtéséért. A tudósok bíznak a fiatalok leleményességében, így további 260 millió forintnak megfelelő pénzdíj jár annak a szerencsésnek, aki a szöveg mind a négy bekezdését képes elolvasni.

A papirusz eredete

A Vezúv Kr. u. 79-es kitörése Pompeji városa mellett Herculaneumot is elpusztította, ahonnan ugyancsak számos megszenesedett emlék maradt az utókorra, a tekercs is innen származik.

Ez is érdekelhet: A kutatók megfejtették az ókori rómaiak legféltettebb titkát

Ezt a pár írott emléket több mint 250 éve megtalálták, a tartalmát viszont a mai napig homály fedte. Ilyen esetekben a tudósok számára a legnagyobb kihívást azt jelenti, hogy a szövegeket a tekercs kitekerése nélkül kell leolvasni, mivel mozgatásuk helyrehoztatatlan károkat okozhatnak.

​A rejtély megfejtése

Az ügy megoldására a Vesuvius Challenge keretében bárki jelentkezhetett a Kentucky Egyetemnél. A cél az volt, hogy valamely résztvevő a mesterséges intelligencia segítségével a tekercsek röntgenfelvételeiből rájöjjön pár szófoszlány jelentésére.

Ezt is olvasd el! Újramodellezték a világ első, 2000 éves számítógépét

\u200bHerculeanumb\u00f3l sz\u00e1rmaz\u00f3, sz\u00e9nn\u00e9 k\u00f6vesedett papirusztekercsek

Herculeanumból származó, szénné kövesedett papirusztekercsek

Fotó: Getty Images


A hírek szerint a Nebraskai Egyetemre járó 21 esztendősLuke Farritor a πορφυρας, azaz a lila festék vagy lila ruha kifejezést tudta kiolvasni, amellyel a 40 ezer dolláros pénzdíj mellett tudományos elismerést is szerzett önmagának.

Niccolardi professzor a nápolyi II. Frigyes Egyetem klasszikus tudományok oktatója megjegyezte, hogy bár nincsen elég szövegkörnyezet ahhoz, hogy megértse, mit mond a Herculenaumból származó tekercs, nagyon bizakodó.

Azt hiszem, ez egy nagy forradalom kezdete a papiruszkutatás területén

− folytatta.

A történészek mellett az irodalomkutatók is izgatottan várják a fejleményeket. A tekercsek szinte teljesen feltáratlanok, így a hivatalos kutatások mellett folytatódik a Vesuvius Challenge is. Jelenleg 700 ezer dolláros (közel 260 millió forintos) fődíjat ajánl annak az egyetem, aki további négy bekezdést meg tud fejteni a két tekercsből.


A figyelmetekbe ajánljuk