Jack Nicholson baltával töri be az ajtót a Ragyogás című film jelenetében

Sokan fanyalogtak Margot Robbie vagy Greta Gerwig elmaradt jelölései miatt, de a filmakadémia korábban is hozott már nehezen megmagyarázható döntéseket.


A művészet szubjektív, így természetes, hogy a nagy presztízsű Oscar-gálán sem tehet a zsűri mindenki kedvére. Most azonban a Screen Rant segítségével összeszedtünk 5 filmet, amivel csúnyán elbántak a díjátadón.

5. Szárnyas fejvadász

Ridley Scott 1982-es sci-fi-je kultikus alkotásnak számít a filmrajongók körében, pedig nem egy könnyen fogyasztható darab. Nem tudni, mi vezérelte a filmakadémia tagjait, mindenesetre a film nemhogy Oscart, de még jelölést sem kapott az 1983-as gálán. Harrison Ford remek alakítása ide, a mai szemmel is lenyűgöző vizuális effektek oda, a mű csak az azóta eltelt évtizedekben kapta meg a neki kijáró elismerést.

Ezt is figyelmedbe ajánljuk! Ha már alig várod az új Indiana Jonest − minden idők 8 legjobb Harrison Ford-filmje

4. A pénteki barátnő

Itthon talán kevesebben ismerik A pénteki barátnő (angol eredetiben: His Girl Friday) című 1940-es vígjátékot, de az Egyesült Államokban alapfilmnek számít.

A Carey Grant által alakított főszerkesztő figurája olyannyira népszerű volt, hogy sokan ennek hatására választották az újságírói hivatást.

Mégsem kapott egy jelölést sem a film.

3. Mielőtt felkel a nap

Nem mondható, hogy Richard LinklaterBefore-trilógiájának első darabja rossz fogadtatásra talált volna 1995-ös megjelenésekor:

a mai napig azon filmek szűk körébe tartozik, melyeknek 100%-os értékelése van a Rotten Tomatoes-on.

A kritikusokhoz hasonlóan a nézők is odavoltak – és a mai napig odavannak – Jesse (Ethan Hawke) és Céline (Julie Delpy) szerelmi történetéért. Azonban ahogy listánk eddigi filmjei, úgy ez az alkotás sem kapott egyetlen jelölést sem.

Ez is érdekelni fog! Cowboy-kalapok és revolverek - Öt klasszikus westernfilm, amit mindenképp látnod kell!

2. Ragyogás

Ki ne ismerné Stanley Kubrick legendás, 1980-as horrorját, a Ragyogást? Jack Nicholson hátborzongató átéléssel alakította Jack Torrance figuráját, a családapáét, aki szépen lassan megőrül a világtól elzárt szellemhotelben. Noha a mű alapjául szolgáló regény írója, Stephen King ki nem állhatta Kubrick filmjét, azt a mai napig minden idők egyik legjobb horrorjaként tartja számon a közvélemény. Talán a filmakadémia Kinggel értett egyet, mindenesetre semmilyen kategóriában nem jelölte díjra az alkotást. Sőt, Shelley Duvall alakításáért 1981-ben Arany Málnát kapott. Igaz, azóta visszavonták a kétes értékű díjat, ugyanis bebizonyosodott: a színésznő hisztérikus játéka elsősorban Kubrick kegyetlen bánásmódjára volt visszavezethető.

1. A Jó, a Rossz és a Csúf

Sergio Leone talán legismertebb spagettiwesternjét Európában 1966-ban, az Egyesült Államokban 1967-ben mutatták be a nagyközönségnek.

Azóta is a műfaj, sőt a filmtörténet egyik legnagyobb alkotásaként tartják számon – az akadémiának mégsem volt elég jó.

Akkoriban ugyanis a hasonló filmeket túl kommersznek tartották, melyeknek nem sok közük van a művészethez. Így tehát a főszereplő Clint Eastwood, a rendező Sergio Leone és a film felejthetetlen zenéjét komponáló Ennio Morricone is hoppon maradt.

A figyelmetekbe ajánljuk