Füzet tollal, bögrével és homokórával egy ház tetején
Fotó: Shutterstock

Te sem írsz naplót? Mutatunk 5+5 okot, amiért érdemes elkezdened!

Sokan csak fejben „jegyzetelik le" a történeteiket, pedig érdemes lenne ténylegesen tollat, ceruzát vagy éppen billentyűzetet ragadni, és valóban feljegyezni a személyes élményeket, például egy naplóba. A naplóírásnak rengeteg fajtája, és még annál is több pozitívuma van a személyiségünkre: kiadhatjuk magunkból a problémákat, vagy feljegyezhetjük azokat a dolgokat, amiért hálásak vagyunk. Íme 5+5 ok, amiért mindenképp érdemes belevágni!



A naplóírás az érzések és gondolatok kézzelfoghatóbbá tétele azáltal, hogy fizikai formába öntjük őket. Rosszat biztosan nem tesz, ha a gondolatainkat kiszedjük a fejünkből – azt megkönnyítve – és akár papírra, akár wordbe, akár a telefonos jegyzettömbbe kiöntjük. A belefektetett idő és a formátum itt egyáltalán nem számít, hiszen saját magunk érdekében cselekszünk leginkább, amikor naplót írunk.

Csak hagyd, hogy a tollad a lapra csapjon, és próbáld meg nem cenzúrázni vagy túlgondolni, amit írsz

– ezt már Lindsey Pratt, New York-i pszichoterapeuta válaszolta a Bustle-nak, amikor a naplóírásról kérdezték.

Íme 5 előnye a naplóírásnak

1. Segít fókuszálni életünk minden egyes pozitív részletére

Akármilyen kicsinek tűnő történés okán is érezhetünk hálát. A kis dolgokért való hálaadás arra is jó, hogy észre vegyük és megbecsüljük a nagy dolgokat.

Ezt is olvasd el! Az megvan, hogy a kezed a saját külső memóriád?

Tint\u00e1val val\u00f3 \u00edr\u00e1s pap\u00edrra

Shutterstock

2. Lehetőség, hogy megértsük az érzelmeinket

Pratt szerint minél jobban ismerjük magunkat, annál jobban tudjuk, mit kell tennünk, hogy a jóllét felé haladjunk. A minták naplóban való megfigyelésével megtanulhatjuk, milyen érzésekre számíthatunk a különböző helyzetekben, és hogyan lépjünk tovább pozitív irányba.

3. Segíthet megérteni és összekötni az események és gondolatok pontjait

Hasonlóképpen a naplóírás arra is ideális, hogy elkezdjünk értelmet adni a dolgoknak, beleértve az összes szétszórt gondolatunkat vagy nehéz döntésünket. Ha leírjuk ezeket, ha nem is azonnal, de az idő előrehaladtával összeállhatnak ezek a pontok.

4. Megnyugtat

A multitasking nem lehetséges a naplóírás mellett, itt tényleges fókusz, figyelem szükségeltetik. Ezzel együtt meditatív hatása is van az írójára.

Ez is érdekelhet: Így vehetjük észre, hogy egy mesterséges intelligencia által írt szöveggel van dolgunk

5. Segíthet a szorongás és a depresszió tüneteinek kezelésében.

Nemcsak egy helyet biztosít, ahol napi szinten nyomon követhetjük hangulatunkat és érzelmeinket, hanem lehetőséget ad arra is, hogy megerősítő önbeszélgetéseket folytassunk. Sok jót hozhat az is, ha az aggodalmakat és a stresszfaktorokat egy lapra írva látjuk. Ez segíthet újraértékelni, hogy miből is van szükségünk többre, vagy éppen kevesebbre az életben.

További 5 előnye a naplóírásnak

  • fejleszti szociális nyitottságunkat;
  • segíthet jobban aludni;
  • perspektívában nézhetjük az életünk alakulását;
  • az öngondoskodás egyik formája;
  • felpezsdíti a kreativitásunkat.

A figyelmetekbe ajánljuk