Egy nő a telefonját nyomkodja.

Illusztráció.

A ’40-es években készült el az első mobiltelefon – íme a videó, amiben elmagyarázták, hogyan működik

Egy ’40-es években készült videó szerint a mobiltelefonok jóval régebbi találmányok, mint azt eddig gondoltuk.


Viszonylag kevesen tudják, hogy a mobiltelefonokat nem 20. század végén, hanem a negyvenes években találták fel, jóval azelőtt, hogy az előbb említett készülékek széles körben elterjedtek volna.

Az ötlet tehát jóval régebbi, mint azt gondolnánk, azonban azonban ez a koncepció akkoriban leginkább egy sci-fire emlékeztethette a nagyközönséget.

Ez is érdekelhet: Lopott jelszavakkal oldotta fel a mobilokat – milliókat keresett vele

A Bell mérnökei mégis lehetővé tették ezt a megoldást egy olyan rendszerrel, amely a beszélgetéseket részben rádión, részben telefonvonalon továbbítja. Ehhez számos, telefonvonalakkal összekapcsolt adó- és vevőállomásra volt szükség, amelyeket az autópálya mentén egymástól bizonyos időközönként úgy telepítettek, hogy az egyik mindig a mozgó jármű hatótávolságán belül legyen.

Amint azt a Mobile Telephones című filmben bemutatták, a jármű vezetőjének tényleges hívása során egy klasszikus negyvenes évekbeli telefonközpontost kellett felhívni, hogy hozza létre a kapcsolatot.

Ez a koncepció azonban hosszú évtizedekig ismeretlen maradt, és egy 80 évvel ezelőtti ember valószínűleg nem hinné el, hogy a 21. században gyakorlatilag mindenki a mobilját nyomkodja.

Forrás: Open Culture


A figyelmetekbe ajánljuk