babafigyelővé újrahasznosított samsung okostelefon egy kis szekrényen a gyerekszobában egy kiságy kislámpa mellett baba csecsemő

Eldobott okostelefonjainkat ötletes módon hasznosítja újra a tech vállalat: olyan rendszerfrissítések váltak elérhetővé, amelyek eszközünket babafigyelő berendezéssé vagy mozgásérzékelő lámpává alakítják.


A Samsung régóta folytat zöld üzletpolitikát: elég csak a TV dobozokból készíthető bútorokra gondolnunk, vagy hogy az idei évtől már környezetbarát csomagolást kapnak a készülékek.

Ezeknél azonban még nagyobbat sikerült durrantania a cégnek: a 2017-ben indított Galaxy Upcycling programját úgy forradalmasította, hogy egy egyszerű kattintással mi magunk varázsolhassuk újból hasznossá már eldobott mobiltelefonunkat.

A kezdeményezést azért érezte szükségesnek a Samsung, mert az emberek átlagosan kétévente cserélni kezdték az okostelefonjukat. Hogy az így keletkezett hulladékot környezetbarát módon tudják felhasználni, szükség volt azok megújítására. Először arra törekedtek, hogy az eszközökből automatikus állatetetőt vagy játékgépeket készítsenek, ám ehhez külön hardverekre, forrasztási munkálatokra és rengeteg időre volt szükség. Mígnem rájöttek: egyetlen szoftverfrissítés is elég, és a készülék máris mássá alakul át.

Elsőre két ilyen frissítést hoztak létre. Az egyik babafigyelővé alakítja át a telefont, amely értesítést küld, ha gyereksírást érzékel. A másik pedig felkapcsolja a lámpát éjszaka, ha a háziállat mozgását érzékeli.

via Origo

A figyelmetekbe ajánljuk