Mátyás király

11 fogásos vacsora várta a vendégeket Mátyás király és Beatrix királyné esküvőjén

Az egyik legellentmondásosabb uralkodójaként tartja számon a magyar történelem Hunyadi Mátyást: bár erős hadseregével tagadhatatlanul megerősítette az állam stabilitását, a népet rendkívül megadóztatta. A dinasztiát építeni vágyó Mátyás a külpolitikában is élen járt, a Beatrix királynéval kötetett esküvője pedig korának egyik legpompásabb mennyegzőjeként került be a történelemkönyvekbe.


Az 1458-ban trónra jutott Mátyás király első feleségét Podjebrád Katalint 1464-ben temette el. Sokáig törvénytelen gyermekének anyját, Edelpöck Borbálát vette maga mellé az udvarba, a Hunyadi-dinasztia kellő elismertéséghez azonban egy törvényes gyerek kellett – ahhoz pedig egy feleség, lehetőleg egy másik európai hatalom uralkodói családjából.

Ez is érdekelhet: Látogathatóvá válik Mátyás király kolozsvári szülőháza

Ekkor került szóba Ferdinánd nápolyi király lánya, Aragóniai Beatrix. A küldöttség Itáliában a magyar uralkodó nevében megkötette a házasságot, majd Székesfehérvárra kísérték a Mátyásnál 15 évvel fiatalabb lányt.

A feljegyzések szerint 1476. december 10-én látta először egymást. Majd 12 nappal később a budai Nagyboldogasszony-templomban meg is tartották az esküvőt, amelyen a magyar király le akarta nyűgözni a sokfelől – többek között Itáliából, Bajorországból– összegyűlt násznépet.

Ezt is olvasd el! Magyar középkori érméket találtak régészek Németországban

A királyi lakoma

A mennyegző minden pillantát dokumentálta Hans Seybold rajnai követ, akinek feljegyzéseiből kiderül, hogy az egész terem és a nagyjából 18 méter hosszú ünnepi asztal már díszítésében is lenyűgöző volt.

A zenei kísérettel történő vacsora első fogásaként édességeket szolgáltak fel. Ezek valószínűleg kandírozott gyümölcsök és cukrozott magvak voltak, amelyek akkoriban ritka és előkelő ételnek számítottak. Második fogásként szárnyas ételt szolgáltak fel, ezt követte a vaddisznóból készült pecsenye. A negyedik fogás vagdalthús volt szósszal tálalva.

A HelloMagyar cikke szerint az ötödik fogást a királyi szakácsok ismét különlegességnek szánták. A leírás így festette le a látványt:

aranyozott levelű puszpángfán aranyozott mókusok és angyalok emelkedtek.

A hatodik fogás gyöngytyúkokat és kappanokat tartalmazott sárga almákkal. Ezután egy igazi cukrászművészeti remekmű következett: kandírozott gyümölcsből és cukrozott magvakból álló szobor, amely kerítésen ülő madarakat ábrázolt. A kert közepére egy arany mirtuszfa került, amelyen hatalmas barna és zöld körték, valamint sütemények lógtak.

Nyolcadikként egy akkoriban még a régiónkban kuriózumnak számító étel, a rizs következett. A kilencedik tálban sült vadpecsenye volt, míg a tizedikben pácolt csirke. A tizenegyedik fogásként pedig eyy kitolófánknak nevezett édességet kaptak a vendégek.

Ezzel ugyanakkor nem volt vége, a tizenegy fogást felvonultató lakomát Mátyás újév alkalmából pár héttel később megismételte. A királyi párnak végül nem lett gyereke, így az uralkodó 1490-es rejtélyes halálával meg is szakadt a Hunyadi-dinasztia.

A figyelmetekbe ajánljuk