érmék

A kép illusztráció.

Magyar középkori érméket találtak régészek Németországban

Lenyűgöző régészeti felfedezésre került sor Németország Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományában. Három helyszínen többek közt hét bronzkori kardra, hatezer középkori érmére és más értékes kincsekre is ráleltek a kutatók.


Bár az értékes tárgyak lelőhelyek nem szokatlanok errefelé, ennyi bronzkori kardot még soha nem találtak egy helyen a térségben

nyilatkozták a kutatók a figyelemre méltó régészeti leletek kapcsán. A talált kincseket egyébként három különböző helyen tárták fel.

Ez is érdekelhet: Négy véletlen felfedezés, ami megváltoztatta az emberiség történelmét

A körülbelül 3000 éves bronzkori fegyvereket Mirow település területén fedezték fel, amikor egy árok kiásása során azok a felszínre kerültek. A kardokat valószínűleg áldozati szertartás keretében temethették el, ami a bronzkorban bevett szokás volt.

R\u00fcgen szigete

Rügen szigete

Fotó: Shutterstock

Ami az érméket illeti, ezeket már a 11. századra datálják a tudósok. A mintegy 6000 középkori érme felfedezése Rügen szigetén történt, ahol a kincsek egy agyagedényben és akörül szétszórva hevertek.

Az érmék döntő része a mai Németországból származik, de 10 százalékuk angliai, dániai, csehországi és magyarországi eredetű.

A talált leletekből pedig azokra a szoros kereskedelmi kapcsolatokra is következtetni lehet, amelyek ezek között a területek között fennállhattak ebben az időszakban.

Ez is érdekelhet: Mátyás király kincsére bukkantak Pest megyében

A harmadik helyszín a mecklenburgi tóvidék volt, ahol két ereklyetartóra találtak rá. A régészek emellett itt 1700 darab érmét, gyűrűket, egy gyöngynyakláncot, hegyikristályokat és karneol ásványgyöngyöket is feltártak.

Mivel a kereszténység hatása mellett más vallások is erőteljesen jelen voltak a régióban, az ereklyetartók a korszak vallási és kulturális szokásainak megértése szempontjából lehetnek különösen érdekesek.

A figyelmetekbe ajánljuk