Egy ősi angol dob.
AFP PHOTO / BRITISH MUSEUM

Történelmi jelentőségű ősi tárgyat találtak Angliában

A szóban forgó faragott kődob az egyik legjelentősebb őskori műalkotás, amelyet valaha Angliában találtak.

Az 5000 éves, krétából faragott dobot először mutatják be egy nagyszabású kiállításon, amely a neolitikus Stonehenge lelőhelyről és annak történelmi összefüggéseiről szól.

Az észak-angliai Yorkshire-ben, egy falu közelében 2015-ben feltárt dob kutatása megerősítette, hogy ez az egyik legjelentősebb ősi tárgy, amelyet valaha is találtak a Brit-szigeteken.

A dob az egyik legigényesebben díszített tárgy ebből a korszakból, és a kialakítása a Stonehenge-ből és a kapcsolódó helyszínekről származó műemlékek stílusát idézi. Az eszköz, amelyet látszólag inkább szobornak vagy talizmánnak, mint funkcionális hangszernek készítettek, egyike a mindössze négy ismert példánynak.

A tárgyat három gyermek sírja mellett találták meg, akiket egymáshoz közel temettek el. A dobot közvetlenül a legidősebb gyermek feje fölött helyezték el, egy krétagolyó és egy csiszolt csonttű kíséretében.

A dobot Stonehenge-től mintegy 380 kilométerre, Burton Agnes falu közelében találták meg. Stonehenge-ben és környékén labdát és csapokat is találtak. Ez arra utal, hogy Nagy-Britannia és Írország közösségei figyelemre méltó távolságokon keresztül is megosztották egymással a művészeti stílusokat.

Egy \u0151si dob

AFP PHOTO / BRITISH MUSEUM

A British Museum gyűjteményében van egy három hasonló dobból álló csoport, amelyet 1889-ben találtak egy gyermek temetkezési helyén, a legutóbbi lelethez képest mintegy 24 kilométeres távolságra.

A múzeum ezt a három, Folkton-dobok néven ismert tárgyat a valaha Nagy-Britanniában feltárt leghíresebb és legrejtélyesebb ősi tárgyak közé sorolja.

A radiokarbonos kormeghatározás kimutatta, hogy a Stonehenge építésének első szakaszával egy időben, i. e. 3005 és 2890 között készültek.

Forrás: Phys.org

A figyelmetekbe ajánljuk