Madonna
Fotó: Shutterstock

​Egy francia kisváros Madonnától követeli vissza a történelmi jelentőségű festményt

Amiens furcsa taktikát talált ki arra, hogy elnyerjék az Európa Kulturális Fővárosa címet.


A franciaországi kisváros azt tervezi, hogy felkeresi Madonnát, hogy megkérdezze, kölcsönadna-e neki egy történelmi jelentőségű festményt, abban a reményben, hogy nyerjenek a 2028-as Európa Kulturális Fővárosa pályázaton.

Ez is érdekelhet: Mégsem készül el a Madonna-életrajzi film

A szóban forgó olajfestmény Jérôme-Martin Langlois 1822-ben készült Diana és Endymion című festménye, amelyet XVIII. Lajos megrendelésére készített, majd 1873-ban a francia kormány szerzett meg.

A művet a Musée des Beaux-Arts-ban helyezték el, mielőtt 1918-ban a német csapatok lebombázták. Innen a legtöbb festményt− köztük Langlois-ét is − a párizsi Louvre-ba szállították.

Ha tovább olvasnál: Több száz éves titkot rejtegetett egy Rembrandt-festmény

J\u00e9r\u00f4me-Martin Langlois \u2212 Diana \u00e9s Endymion

Kép: Wikimedia Commons

Rejtélyes módon azonban a Langlois eltűnt, miután a háború véget ért. Hivatalosan úgy jelölték meg, hogy nem találják, és valószínűsíthető, hogy a bombázások során megsemmisült. Egészen 1989-ig nem került elő, amikor újra felbukkant egy árverésen, ahol Madonna 1,3 millió dollárért vásárolta meg.

Az ő verziója 1,2 hüvelykkel rövidebb, mint az eredeti a feljegyzések szerint, így egyesek úgy vélik, hogy ez egy másolat, vagy levágták róla a dátumot és az aláírást.

Amiens polgármestere, Brigitte Fouré egy Facebook-bejegyzésben nyilvánosan is felszólította az énekesnőt, hogy adja kölcsön a városnak a festményt. Azzal érvel, hogy ez egy lehetőség lenne a város lakói számára, hogy újra kapcsolatba kerüljenek a helyi kultúra egy szeletével.

Forrás: Design Taxi


A figyelmetekbe ajánljuk