barátcinege
Fotó: Karlné Mentráth Réka / Pilis Len Látogatóközpont

Az ország legidősebb barátcinegéjét fogták meg Pilisszentivánnál

Rekordgyanús barátcinege került madárhálóba a Pilisszentivánhoz közel található Jági-tónál – közölte a Duna-Ipoly Nemzeti Park.


2005 óta gyűrűznek madarakat a Pilisszentiván határában található Jági-tónál. Cinegék közül leggyakrabban széncinegékre és a náluk kisebb kék cinegékre bukkannak, az egyszerűbb színezetű barátcinegék ritkábban tévednek be a települések madáretetőire.

Ez is érdekelhet: Egy milliárdos óriásvállalat feltámasztaná a dodó madarakat

A Nemzeti Park szerint a barátcinegék leginkább az erdőszélen számítanak gyakori vendégnek, a fekete sapkát, fekete szakállkát viselő kis madárból is rendszeresen gyűrűznek a téli szezonban. Sőt, gyakran fognak meg már korábban meggyűrűzött példányokat, ez pedig azt mutatja, hogy a barátcinege hűséges a lakóhelyéhez, ha télen is táplálékhoz jut itt – írja Drive Magazine.

A másik, amit a gyűrűzésnek és a visszafogásnak köszönhetünk, hogy megtudhatjuk meddig élnek ezek a kis madarak. Egy kis barátcinegénél csak annyit tudunk megállapítani a befogott egyed koráról, hogy fiatal, vagyis abban az évben kelt ki a tojásból, vagy egy évesnél idősebb. Viszont ha rajta van a gyűrű és visszafogjuk, annyit biztosan tudunk, hogy hány évvel korábban lett meggyűrűzve

– magyarázták.

A DINPI rekordtartója eddig egy hat évvel korábban meggyűrűzött barátcinege volt, amit pár évvel ezelőtt fogtak vissza. Idén azonban letaszította a trónról egy olyan barátcinege, amit októberben és most néhány nappal ezelőtt is visszafogtak, és már nyolc éve viseli a gyűrűt a lábán.

Olvasd el ezt is! Honnan tudják a vándormadarak, hogy Afrikába mennek?

Fotó: Karlné Mentráth Réka / Pilis Len Látogatóközpont

A madarat még 2015 októberében gyűrűzte Vízkert András a Jáki-tónál, és már akkor sem számított fiatalnak: tehát legalább 9 éves.

Ez azért is bámulatos, mivel ezeknek a kis madaraknak az átlagéletkora mindössze egy év, hiszen az első telet nehezen élik túl. Ám ha sikerül életben maradniuk, akár 7-10 évig is elélhetnek.

A figyelmetekbe ajánljuk