tortiglioni

Háború, béke és sajtos makaróni: 150 év után előkerült Lev Tolsztoj családi receptje

1874-ben Sztepan Andrejevics Bers kiadta szakácskönyvét, és megajándékozta vele nővérét, Szofja Andrejevna Tolsztaja grófnőt – az egyik legismertebb orosz író, Lev Tolsztoj feleségét. A máig fennmaradt kötet a Tolsztojok által kedvelt családi receptek gyűjteménye, amiből akár mi magunk is elkészíthetünk egy-egy ételt.


Most, 150 évvel a megjelenése után a szakácskönyvet Szergej Beltyukov fordította angolra Leo Tolsztoj családi receptkönyve címmel. A kötet több tucat hagyományos receptet tartalmaz, bepillantást engedve Tolsztojék és a korabeli orosz arisztokrácia étkezőasztalára. Olyan klasszikusokat találunk benne, mint a tatármártás, a fűszeres gomba, a töltött gombóc, a kávétorta és a bécsi pite.

Bár a család egyik legizgalmasabb receptje végül kimaradt a könyvből, az Open Culture-nek köszönhetően ennek is ismerjük a szövegét. A sajtos rakott makaróni korabeli változatáról van szó, amit ma is könnyedén elkészíthetünk.

A vizet felforraljuk, megsózzuk, majd beletesszük a makarónit, és gyenge tűzön félpuhára főzzük; a vizet szűrőn keresztül lecsöpögtetjük, vajat adunk hozzá, és elkezdjük rétegenként visszatenni a makarónit a fazékba. Egy réteg makaróni, némi reszelt parmezán és némi zöldséges szósz, majd további rétegek addig, amíg el nem fogy a makaróni. Tegyük a lábast a tűzhely szélére, fedjük le, és hagyjuk pihenni alacsony lángon, amíg a makaróni megpuhul. Időnként rázzuk meg a fazekat, hogy nehogy megégjen az étel.
Lev Tolsztoj

Lev Tolsztoj

Fotó: Everett Collection/Shutterstock

Lev Nyikolajevics Tolsztoj, minden idők egyik legmeghatározóbb írója műveivel óriási hatással volt a 19. és 20. század irodalmára, és olyan alkotásokat köszönhetünk neki, mint az Anna Karenyina és a Háború és béke. Ebben a cikkünkben 5 olyan érdekességet gyűjtöttünk össze vele kapcsolatban, amit valószínűleg csak kevesen ismernek.

A figyelmetekbe ajánljuk