Lev Nyikolajevics Tolsztoj

195 éve született Lev Tolsztoj – 5 érdekesség a világirodalom egyik legnagyobb írójáról

A régi orosz időszámítás szerint ezen a napon 195 éve született Lev Nyikolajevics Tolsztoj, minden idők egyik legnagyobb hatású írója. Műveivel hatással volt a 19. és 20. század irodalmára, és olyan alkotásokat köszönhetünk neki, mint az Anna Karenyina és a Háború és béke. Ennek apropóján pedig elhoztunk 5 érdekes tényt róla, amit lehet, eddig nem ismertél.


1. Tolsztoj 1852-ben adta ki első regényét

A Gyermekkor volt az első regénye, amelyet a népszerű orosz irodalmi folyóirat, a The contemporary 1852. novemberi számában jelentetett meg, L. N. monogram alatt. A könyv azonnal nagy sikert aratott, és más orosz regényírók is felfigyeltek rá.

A mű egy Nikolenka nevű kisgyermek elméjében merül el. Az orosz irodalom egyik olyan műve, amely az expresszionista stílust kutatja, illetve a tényeket, a fikciót és az érzelmeket kombinálva mutatja be az elbeszélő hangulatát és reakcióit.

Ez is érdekelhet: Ismerd meg Hemingway macskáit!

2.​13 iskolát alapított 1861-ben

Tolsztoj 13 iskolát alapított Jasznaja Poljanában a jobbágyságból 1861-ben felszabadított orosz parasztok gyermekei számára. Az 1862-ben megjelent, A jsznaja poljanai iskola című esszéjében pedig leírta az iskolák alapelveit. Iskolái azonban rövid életűek voltak, részben a cári titkosrendőrség zaklatásainak köszönhetően.

3. Belépett a hadseregbe

Miután súlyos szerencsejáték függősége miatt adósságokat halmozott fel, Tolsztoj belépett a hadseregbe. Fiatal tüzértisztként szolgált a krími háborúban, és Szevasztopol ostroma alatt, 1854-1855-ben, beleértve a csernajai csatát is.

A háború alatti bátorságáért elismerést kapott, és hadnaggyá léptették elő. Az írót azonban megdöbbentette a hadviseléssel járó halálesetek száma, és a krími háború után kilépett a hadseregből.

Tolsztoj a hadseregben szerzett tapasztalatai és két európai útja során a társadalomban élő, kiváltságos íróból erőszakmentes és spirituális anarchistává változott.

4. Tolsztoj keresztény anarchista volt

Tolsztoj elutasította a szervezett vallás eszméjét, és az igazságtalansággal szembeni erőszakmentes ellenállásban hitt. Úgy vélte, hogy egy igazi keresztény úgy találhatja meg a tartós boldogságot, ha a felebarát és Isten iránti szeretete révén törekszik a belső tökéletességre. De elutasította az orosz ortodox egyház tekintélyét is, amelyet képmutatónak és korruptnak nevezett.

Emellett a keresztény anarchisták fejlődésére gyakorolt hatása vezetett a Tolsztoj-mozgalom megalakulásához, hogy az író vallási tanításait terjessze.

5. 13 gyermeke volt

1862. szeptember 23-án vette feleségül a nála tizenhat évvel fiatalabb Szofja Andrejevna Behrst. A házaspárnak 13 gyermeke született, akik közül nyolc élte túl a gyermekkort.

Idővel házasságuk romlani kezdett, ahogy Tolsztoj hite egyre radikálisabbá vált. Mindez odáig vezetett, hogy lemondott örökölt és szerzett vagyonáról, valamint korábbi műveinek szerzői jogairól.

Az egyik dédunokája, Vlagyimir Tolsztoj 1994 óta a Jasznaja Pljana múzeum igazgatója, 2012 óta pedig Oroszország elnökének kulturális ügyekben illetékes tanácsadója.

A figyelmetekbe ajánljuk