Tenesse Williams.

A évszázadok során a világhírű írók gyakran egészen morbid és rejtélyes haláleseteket vittek papírra. Voltak azonban olyan művészek, akik sajnálatos módon később maguk is tragikus és furcsa módon hunytak el. Az alábbi cikkben hat olyan világhírű írót sorolunk fel, akinek a halála legalább olyan bizarr, mint a saját könyveik története.


Tennessee Williams

Tenesse Williams

Getty Images

Thomas Lanier Williams III – ismertebb nevén Tennessee Williams, aki a Pulitzer-díjas A vágy villamosa (1947) és a Macska a forró bádogtetőn (1955) című darabokat írta – sorsa igen tragikusan alakult. A drámaírót 1983. február 25-én holtan találták New York-i Hotel Elysée lakosztályában: az első orvosi jelentés szerint egy „lenyelt vagy belélegzett " üvegkupak okozta az incidenst.

Valójában azonban nem a kupak volt a gyilkos. Később kiderült, hogy a Seconal – egy barbiturát-származék, amelyet Williams az altató gyanánt szedett – iránti intolerancia volt a hibás. Dr. Annette J. Saddik, a New York-i Városi Egyetem színház- és irodalomtudományi professzora 2010-ben kifejtette, hogy a „hamis halálok” annak köszönhető, hogy John Uecker, Williams asszisztense azt mondta az orvosszakértőnek, hogy az emberek azt fogják hinni az esetről, hogy öngyilkosság, AIDS vagy valami bizarr dolog végzett az íróval.

Az orvosszakértő erre pedig azt mondta:

Rendben, akkor megfulladt egy üvegkupaktól.

Edgar Allan Poe

Edgar Allan Poe a kísérteties és titokzatos sztorik nagymestere volt. Poe saját halála, amelynek oka a mai napig rejtély, is egy hátborzongató történetet rejt magában.

1849. szeptember 27-én Poe elutazott Virginiából Philadelphiába. Hat nappal később egy Baltimore-i kocsma előtt talált rá Joseph W. Walker, aki szerint a szerző „meglehetősen rosszul nézett ki" és „nagy bajban" volt. Poe félrebeszélt és valaki más ruháját viselte, de sikerült megemlítenie barátja, Joseph E. Snodgrass nevét, akinek Walker gyorsan írt is egy táviratot.

Az arca elgyötört, hogy ne mondjam, felpuffadt és mosdatlan volt, a haja ápolatlan, és az egész testalkata visszataszító

– mondta Snodgrass a barátjáról.

Poe-t kórházba szállították, de semmit sem tudott elárulni arról, hogy mi történt vele, azon kívül, hogy a „Reynolds" nevet kiabálta (akit senki sem tudott azonosítani), mielőtt október 7-én meghalt. A halálának magyarázatára felállított elméletek között szerepel a gyilkosság, az influenza, az agydaganat, a veszettség, illetve az a teória is felmerült, hogy alkohollal itatták, majd arra kényszerítették, hogy választási csalást kövessen el.

Ez is érdekelhet: Történetek, amiket nem szabadott volna elmesélni − 8 tragikus sorsú újságíró

Mark Twain

Mark Twain

Getty Images

Samuel Langhorne Clemens, ismertebb írói nevén Mark Twain 1910. április 21-én halt meg szívrohamban, ami elég gyakori halálok. Ami szokatlan, az az, hogy megjósolta saját halálát.

A Halley-üstökössel érkeztem 1835-ben. Jövőre ismét eljön, és én is vele együtt fogok távozni. Életem legnagyobb csalódása lesz, ha nem a Halley-üstökössel együtt megyek el

– jelentette ki 1909-ben.

A Huckleberry Finn kalandjai (1884) szerzőjének teljesült a kívánsága: az üstökös perihéliuma – amikor a legközelebb volt a Naphoz – április 20-án volt, egy nappal azelőtt, hogy Twain eltávozott az élők sorából.

Sherwood Anderson

Miközben negyedik feleségével, Eleanorral egy dél-amerikai hajóúton volt, Sherwood Anderson amerikai regény- és novellaíró fájdalmas gyomorgörcsöket kezdett tapasztalni. Panamában szálltak partra, és kórházba mentek, ahol Anderson néhány nappal később, 1941. március 8-án meghalt.

A boncolás során kiderült, hogy a bűnös egy 3 hüvelyk hosszú fa fogpiszkáló volt egy olajbogyóban, amelyet az író egy martini fogyasztása közben nyelt le. A kis fogpiszkáló átszúrta a beleit, és hashártyagyulladáshoz, a hasüreg belső nyálkahártyájának fertőzéséhez vezetett.

Molière

Moli\u00e8re

Getty Images

A legenda szerint Molière a színpadon halt meg, de ez valójában nem igaz. 1673. február 17-én a párizsi Théâtre du Palais-Royalban a A képzelt beteg című előadást néző közönség majdnem szemtanúja volt, hogy Jean-Baptiste Poquelin, a Molière néven ismert író és színész a színpadon halt meg. Köhögési rohamban összeesett, de az előadás hamarosan folytatódott, és a hipochonder Argan szerepében befejezte az előadást. Molière azonban valóban súlyos tuberkulózisban szenvedett, és alig néhány órával később vérzésben halt meg.

Molière néhány sora Arganként hátborzongatóan jósolta meg a közelgő halálát :

A te Molière-ed egy remek pimasz fickó. Ha orvos volnék, megbosszulnám szemtelenségét... Azt mondanám neki: >> Dögölj meg, dögölj meg, mint egy kutya! <<.

Gustav Kobbé

Gustav Kobbé zenekritikus és író imádott vitorlázni, de ez a hobbi vezetett végül a halálához. 1918. július 27-én Kobbé a csónakjában ült a New York-i Nagy Déli-öbölben, amikor észrevette, hogy egy alacsonyan repülő haditengerészeti vízirepülőgép ereszkedik felé.

Felállt, hogy beugorjon a vízbe, de meghalt, amikor a repülőgép a The New York Times szavaival élve „az árboc tetejének csapódott, letörte azt, és gyakorlatilag két részre hasította a férfi koponyáját".

Forrás: Mental Floss

NYEREMÉNYJÁTÉK! Fizess elő most a Hamu és Gyémánt magazinra, és legyen tied nyereménykönyveink egyike, vagy egy 2 főre, 2 éjszakára szóló wellnesshétvége a harkányi Dráva Hotelbe! Az előfizetői oldal eléréséhez kattints IDE, a játékszabályt pedig erre linkre kattintva éred el!

A figyelmetekbe ajánljuk