sylvia plath

Túl későn jött népszerűség – 4 író, akik a haláluk után lettek sikeresek

Valószínűleg minden író ember egyik legnagyobb álma az, hogy műve a bestsellerlisták élére kerül. Ám a valóság sokkal zordabb és kegyetlenebb ténnyel vágja arcon az alkotókat. Ugyanis a világ legtehetségesebb írói közül jó néhányan – ha nem a legtöbben – életük során soha nem érik el a hagyományos sikert, sőt, még a műveiket sem adják ki. A posztumusz hírnév dicsősége pedig nem sok halott művészt kárpótolt. Pedig ha tudnák, pedig ha tudnák…


Sylvia Plath

A súlyos depresszióval és öngyilkossági kísérletekkel küzdő írónő rendkívül jó tanuló volt. Olyan neves iskolákban tanult, mint a Smith College és az angliai Cambridge-i Newnham College. Sikeres volt tanulmányaiban, azonban az igazi átütő sikert művészként sosem tapasztalhatta meg.

Az üvegbúra című művét Victoria Lucas álnéven adták ki 1963. január 14-én, Sylvia Plath azonban egy hónap múlva tragikus körülmények között öngyilkos lett. Az Összegyűjtött versek kötete pedig 1981-ben jelent meg, amely számos korábban kiadatlan verset tartalmazott. A kötet 1982-ben Pulitzer-díjat nyert. 2017-ben pedig megjelent egy könyv Plath 1940-56 között írt leveleiből, amelyet szintén nagy üdvrivalgás fogadott.

Franz Kafka

Kafka azt akarta, hogy halálakor minden irodalmi művét és levelét égessék el. Szerencsére Kafka barátja, Max Brod nem így tett, ugyanis kiadta az írózseni összes novelláját és regényét, valamint számos levelét. Ma már nem ismernénk Kafkát, ha nem lett volna ő.

A szerző kettős életet élt. Nappal fáradhatatlanul dolgozott a biztosítási szakmában, éjjel pedig írt, írt és csak írt. Ez a hektikus időbeosztás pedig rendkívül megterhelte. Gyakran betegeskedett és sok időt töltött szanatóriumokban. Majd egész fiatalon, mindössze 40 évesen egy bécsi klinikán halt meg tuberkulózisban.

Emily Dickinson

A remete életmódot folytató Emily Dickinson életéről számos elmélet és pletyka kering.

Bár írói munkásságáért életében nem kapott nyilvános elismerést, barátainak írt leveleihez gyakran csatolt verseket. Az egyik kiadó közismerten azt mondta Dickinsonnak, hogy a versei „éppoly figyelemre méltóak a hibáik, mint a szépségeik", és „általában nélkülözik az igazi költői kvalitásokat".

Dickinson élete nagy részében otthon maradt, és nem sok látogatót fogadott. Halála után a családja 40 kézzel írott verset tartalmazó, kézzel bekötött kötetet talált, amelyekben közel 1800 kézzel írt vers volt, s amelyek óriási sikereket értek el.

Halála előtti utolsó szavai a következők voltak:

Be kell mennem, a köd felszáll.

Herman Melville

Kicsit bizarr, de Herman Melville pályafutása korai szakaszában érte el csúcspontját, és a ma leghíresebb művei a legkiábrándítóbbak voltak életében. Kalandvágyó tengerészként Melville-t több hónapra fogságba ejtették a typees, egy kánaánistának tartott törzs tagjai. Amikor pedig hazatért, megírta a Typee-t: A Peep at Polynesian Life című művét, amely első irodalmi sikere volt.

Második műve a Redburn című vígjáték volt. A Moby-Dicket azonban nem értékelték, és életében nem is keresett sokat. Sőt, a fehér bálna híres története volt Melville hanyatlásának kezdete. Hiszen innentől kezdve megjelenő művei közömbösséget váltottak ki a közönségből.

Melville így 1857-ben felhagyott a szépirodalmi művek írásával, és a következő 20 évben vámellenőr lett. 1891-ben, 72 éves korában huny el szívrohamban. Az 1920-as években Melville műveinek megbecsülése fellendült, és híres íróvá vált.

A figyelmetekbe ajánljuk