Bobi, aki a Guiness Records szerint a világ legöregebb kutyája
Fotó: Youtube / Guinness World Records

Ezért fosztották meg előkelő címétől a világ legöregebb kutyáját

Bobi 31 évig és 165 napig élt – legalábbis gazdái szerint. A Guinness World Records azonban most ideiglenesen megfosztotta címétől a matuzsálemi kort megélt négylábút, mivel úgy sejtik, hogy valójában hazudtak a koráról.

Amikor Bobi elhunyt, a Guinness World Records honlapján található bejegyzésben azt írták, hogy 31 évet és 165 napot élt, amely kutyáknál egy nagyon ritkán látott életkor.

Ez is érdekelhet: Ez az öt kutyafajta él a legtovább

Sokan egyből kérdőre is vonták az emberi léptékben több száz évet. Redditen sok hozzászólás megkérdőjelezte, hogy egy kutya élhet-e egyáltalán ilyen sokáig, főleg úgy, hogy a cím korábbi birtokosa csak 23 éves és 7 napos volt. Többen is azt állították, hogy korábban készült fotókat tettek nyilvánossá Bobiról a rekord bejelentésekor, és hogy egyes képeken nem is ő, hanem egy másik kutya látható.

A kommentelőkön túl állatorvosok is kétségbe vonták az eb korára vonatkozó állításokat.

Ez egyenértékű azzal, mintha egy ember több mint 200 évig élne, ami a jelenlegi orvosi lehetőségeinket figyelembe véve teljesen valószínűtlen. A rendkívüli állítások rendkívüli bizonyítékokat igényelnek, és semmi ilyet nem szolgáltatott a jegyzőkönyv az életkor bizonyítására

– tette hozzá Danny Chambers állatorvos.

A megszólaltatott szakemberek azért sem hittek a híreknek, mert a fotókon eléggé túlsúlyosnak látszott Bobi. Egészségtelen életmódjával pedig aligha élte meg a rendkívülinek számító kort.

Ezt is olvasd el! Nehéz döntés: a 10 legjobb kutyafajta első gazdiknak

Továbbá az is kiderült a IFLScience cikke szerint, hogy a kutya korát egy portugál háziállat-regisztrációs program keretében igazolták. Amikor viszont megkereste a sajtó ezt az intézményt, nem kaptak biztató választ:

Annak idején az állat tulajdonosa azt nyilatkozta, hogy 1992-ben született, de nem rendelkezünk olyan regisztrációval vagy adatokkal, amelyek megerősítenék vagy cáfolnák ezt az állítást.

Erre reagálva a világrekordokat hitelesítő szervezet – a fenti információk birtokában – saját vizsgálatot indított. Pár napja azt is megerősítették, hogy Bobi előkelő címét ideiglenesen visszavették.

Amíg mindez folyamatban van, úgy döntöttünk, hogy ideiglenesen szüneteltetjük mind a legidősebb élő, mind a valaha élt legidősebb kutya rekordcímét

– nyilatkozta a Guiness Rekordok egy szóvivője.

A figyelmetekbe ajánljuk