öreg kutya

Megtalálták minden idők legidősebb kutyáját, 7 évvel körözte le a jelenlegi rekordert

30 éves korához képest jól tartja magát.

A Bobi névre hallgató kutya fajtiszta alentejo masztiff, melynek átlagos élettartama 12-14 év. A kutya idén február elsején 30 éves és 226 napos volt, azt mondják, korához képest jó egészségnek örvend, bár ma már nehezen jár, és látása is megromlott.

Ez is érdekelhet: Komoly egészségügyi kockázatnak vannak kitéve a francia bulldogok

Életkorával nem csak a ma élő legidősebb kutya lett, de megdöntötte a valaha volt legidősebb kutya közel évszázados rekordját, amelyet korábban egy Bluey nevű ausztrál pásztorkutya tartott, aki 29 évet és 5 hónapot élt meg 1939-ig.

Életkorát a portugál kormány háziállatokról vezetett adatbázisa hitelesítette, melyet az állatorvosok országos szövetsége kezel – idézi az MTI a Guinness-világrekordok közleményét.

Bobi egész életében Portugália nyugati partjai közelében, Conqueiros faluban élt a Costa családnál. Három testvérével együtt az egyik melléképületben jött világra.

A család egyik tagja, az akkor nyolcéves Leonel Costa azt mondta, szüleinek túl sok állata volt, ezért a kölyköket el kellett altatniuk, ám Bobinak sikerült megszöknie. Leonel és testvérei elrejtették Bobit a szüleik elől, akik végül rábukkantak, és onnantól a kiskutya a család részévé vált.

Egyszer 2018-ban légzési nehézségek miatt összeesett, kórházba kellett vinni, de ettől eltekintve viszonylag gondtalanul élt.

Leonel Costa szerint a „nyugodt, békés környezet" lehet hosszú élete titka, és persze a génjei, hiszen Bobi anyja 18 évet élt.

A Guinness két héttel ezelőtt egy másik kutyát, a 23 éves Spike nevű csivavát ismerte el a legidősebb élő kutyaként, de a rekordot azóta felülvizsgálták, és Bobi kapta meg a legidősebb élő kutya címét is.


A figyelmetekbe ajánljuk