Egy francia bulldog.

Komoly egészségügyi kockázatnak vannak kitéve a francia bulldogok

Egy nemrég napvilágot látott tanulmány szerint a francia bulldogok a leggyakoribb rendellenességek közül 20 esetében kiemelten veszélyeztetettnek számítanak.


A francia bulldogoknál más kutyafajtákhoz képest jelentősen nagyobb az esélye annak, hogy gyakori rendellenességgel diagnosztizálják őket. Az ezekre az állatokra jellemző rövidebb pofával és lapos fejjel járó légzési rendellenességek kockázatának csökkentése érdekében a szerzők azt javasolják, hogy a mérsékeljék a kutyafajta tenyésztését.

A Royal Veterinary College (Hertfordshire, Anglia) szerzői a VetCompass adatbázis segítségével az Egyesült Királyság állatorvosi rendelőinek 2016-os adatait használták fel, köztük 2781 francia bulldogét és 21 850 más kutyafajtáét.

Dan O'Neill és munkatársai 43 specifikus rendellenesség diagnózisát hasonlították össze a francia bulldogok és más kutyafajták között. A szerzők megfigyelték, hogy a francia bulldogoknál a többi kutyához képest szignifikánsan nagyobb volt a kockázat az orrlyukszűkület (42,14-szer nagyobb kockázat), az obstruktív légúti szindróma (30,89-szer nagyobb kockázat), a fülgyulladás (14,40-szer nagyobb kockázat) és a bőr dermatitis (11,18-szor nagyobb kockázat) tekintetében.

A tanulmányba bevont francia bulldogok közül a szerzők megállapították, hogy 1764 (63,4%) esetében diagnosztizáltak egy vagy több rendellenességet, szemben a többi fajta 14 442 (66,1%) kutyájával. Ez arra utal, hogy a francia bulldogoknál általában valamivel kisebb az esélye annak, hogy valamilyen rendellenességgel diagnosztizálják őket, de azt is jelezheti, hogy a tulajdonosok más kutyafajtáknál jobban felismerik az egészségügyi problémákat.


Dan O'Neill, a Royal Veterinary College vezető oktatója és társszerzője elmondta:

A francia bulldogok tipikus kinézetének idővel történő érdemi megváltoztatásához a tenyésztők és a tenyésztési standardokat közzétevő kennelklubok részéről is szükség van támogatásra, de a legnagyobb felelősség a tulajdonosokat terheli, akik végső soron mérsékeltebb tulajdonságokkal rendelkező kutyákat követelhetnek. A Kennel Club a közelmúltban frissítette a francia bulldog fajtastandardját, hogy távolabb kerüljenek az egészségre káros hatásokkal járó, extrém testalkatú elemektől. Ez egy nagyon pozitív lépés.

A szerzők figyelmeztetnek, hogy eredményeik az állatorvosi rendelőkből származó jelentésekre támaszkodnak, és nem feltétlenül jelzik, hogy az egyes kutyák mennyi ideig szenvednek a betegségtől, illetve annak súlyosságát. Arra is figyelmeztetnek, hogy a tulajdonosok esetleg nem ismerik fel, hogy a francia bulldogok horkolása légzési rendellenességre utalhat, és előfordulhat, hogy nem viszik kutyájukat állatorvoshoz.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a kennelkluboknak, a tenyésztőknek és a nagyközönségnek együtt kell működniük annak érdekében, hogy ösztönözzék a rossz egészségi állapottal járó, kevésbé szélsőséges tulajdonságokkal rendelkező francia bulldogok tenyésztését és vásárlását.

Forrás: Phys.org

A figyelmetekbe ajánljuk