Banksy Love is in the Bin című képe

Banksy minden magyarázat nélkül nevezte át egyik leghíresebb művét

Valószínűleg mindannyian emlékszünk Banksy Lány lufival című, szokatlan sorsú festményére. A 2006-os alkotás, amelyet egyszer már feldaraboltak egy árverésen, immár harmadik címét viseli.


Nehéz lenne elfelejteni Banksy 2018-as csínytevését, amikor egy aukción az egyik műve félig megsemmisítette magát – a művész ugyanis évekkel korábban beépített egy iratmegsemmisítőt a kép keretébe arra az esetre, ha az egyszer árverésre kerülne. A híres festményt akkor a művész stúdiója, a Pest Control nevezte át Love is in the Binre (A szeretet a kukában van), a performansznak otthont adó Sotheby's aukciósház pedig kiállított róla egy eredetiségigazolást is; lényegében a félig megsemmisült alkotásból egy vadonatúj műtárgy lett.

2018-ban a mű friss tulajdonosa – aki az aukció előtt semmit sem tudott Banksy terveiről – úgy döntött, hogy még így, félig ledarálva is megér neki a mű 1,1 millió fontot, vagyis mai árfolyammal számolva közel 500 millió forintot. Mint később kiderült, nagyon jól járt a befektetéssel, ugyanis a Love is in the Bin 2021-ben 18,6 millió fontért – 8,4 millárd forint – kelt el egy újabb londoni aukción. Banksy a pletykák elébe menve akkor egyből jelezte : nem számított rá, hogy a műnek ennyire megemelkedik majd az értéke, az aukciós ház pedig mit sem sejtett a keretbe épített iratmegsemmisítőről.

Persze a világ egyik legszokatlanabb sorsú műtárgyának története itt még nem ért véget. 2023 augusztusában ugyanis a kép ismét a nyilvánosság elé került a „Love in Paradise: Banksy és Keith Haring" című kiállításon a dél-koreai Incheonban, a Paradise Art Space-ben – csakhogy ismét átcímezve és újradátumozva. Az alkotás immár a Girl Without Balloon, vagyis a Lány lufi nélkül címet viseli.

A névváltoztatást, amelyet a Pest Control vezényelt le, a Luxury Launches szerint továbbra is rejtély övezi. Nem egyértelmű, hogy mi áll a hátterében, valamint arról sem nyilatkozott a művész csapata, hogy a mű kapott-e már új eredetiségigazolást – ez pedig azt jelenti, hogy ugyanazt a festményt jelenleg két különböző néven és dátummal ismeri a műtárgypiac. Bár fizikailag 2006-os születése óta ugyanarról az egy műalkotásról van szó, a cím megváltozásával Banksy minden bizonnyal a mű jelentőségének átalakulását próbálja lekövetni.

A figyelmetekbe ajánljuk