Banksy-falfestmény

Hamarosan akár a miénk is lehet ennek a 8 millió dolláros Banksy-festménynek egy része

Banksy családon belüli erőszakról festett, Valentin-napi smink című köztéri falfestményét árverésre bocsájtják.


A falfestmény becsült értéke 7,64 millió dollár, Robin Barton, a Bankrobber galéria munkatársa által készített értékelés alapján. A Valentin-napi smink című alkotás augusztus 22-én kerül értékesítésre, bár az árveréssel kapcsolatban van egy kis bökkenő.

Ez is érdekelhet: Közel tízszeresére, kétmilliárd forintra nőtt a ház értéke Banksy alkotása után

A háromdimenziós alkotás egy 1950-es évekbeli háziasszonyt ábrázol, aki feldagadt szemmel, zúzott arccal és hiányzó fogakkal bosszút áll bántalmazóján, majd betuszkolja a fagyasztóba.

banksy falfestm\u00e9ny

Getty Images

Az alkotás eredetileg egy angol kisvárosban, Margate-ben volt látható, azonban onnan kétszer is eltávolították. Először a Thanet kerületi tanács tisztviselői, majd a munkások, miután annak az ingatlannak a tulajdonosa, ahol a falfestményt festették, segítséget kért egy londoni galériától.

A Red Eight Galleries vezérigazgatója, Julian Usher az ITV Newsnak elmondta, hogy a plexiüveg felszerelése és a fagyasztóláda eltávolítása egyaránt biztonsági és pénzügyi okokból történt, mivel az éjjel-nappali őrzés magas költségekkel járt.

Olvasd el ezt is!Christopher Walken szándékosan tönkretett egy eredeti Banksy-művet

Míg Banksy az Instagramon megerősítette, hogy a mű valódi, Usher azt mondta, hogy a falfestményt a művész Pest Control nevű stúdiója nem hitelesítette. A hitelesítés hiánya pedig azt jelenti, hogy nem vihetik aukciósházakba.

A Banksy és a Pest Control szervezet – néhány kivételtől eltekintve – amúgysem támogatja az eredeti kontextusából kiragadott művek eladását. Érdekes, hogy még e pecsét nélkül is eladták a Crowbar girl című freskót, becslések szerint 2,4 millió dollárért egy magánvásárlónak, miután 2021 novemberében eltávolították azt egy villamossági bolt faláról.

A figyelmetekbe ajánljuk