Kurt Cobain
Fotó: Getty Images

Kurt Cobain ezért utálta Phil Collinst

A Nirvana néhai vezetője mindig és végsőkig kitartott saját álláspontja mellett. Ha pedig valami nem tetszett a lázadó természetű Kurt Cobainnek, azt nem rejtette véka alá.


Az egyik téma, amelyben Kurt Cobain soha nem ismert kompromisszumot, az a zenei ízlése volt. Kedvelte a metál és punk stílust, de olyan klasszikusokon nevelkedett, mint a Beatles. Cobain tudta, mit szeret, és pontosan tudta, mi az, ami számára ellenszenves. Szerette az autentikus zenét, ezeket pedig próbálta beleönteni a saját munkásságába is – írja a Far Out Magazine.

A Nirvana vezére annak idején gyakran bírálta művésztársait, az izzó dicséretektől a fanyalgó kritikákig. Az előbbi kategóriába tartozik Cobain dicsérete a skót indie-legendáról, a Teenage Fanclubról, akiket Cobain annyira szeretett, hogy egyszer állítólag a világ legjobb zenekarának is kikiáltotta őket. De a japán punkbandát, a Shonen Knife-ot is hasonló dicsérettel illette.

Ez is érdekes lehet számodra: Nirvana-dalt írt a mesterséges intelligencia

Viszont számos olyan alkalom is volt, amikor Cobain élesen bírált, ahogyan azt a Guns N' Rosesszal is egyszer megtapasztalta. A Smells Like Teen Spirit dalszerzője nem volt lenyűgözve, amikor meghallotta Axl Rose és bandája zenéjét:

Mi nem a tipikus Guns' N' Roses típusú banda vagyunk, akiknek abszolút nincs mondanivalójuk.
Axl Rose

Axl Rose az 1992-es MTV gálán

Fotó: Getty Images

Ez a megjegyzés indította el a viszályt Rose-zal, aki annyira megsértődött, hogy még a Nirvana frontemberéről, feleségéről, Courtney Love-ról és gyermekükről, Francis Beanről is tett egy kétes megjegyzést:

Ha a baba torzszülöttként születik, szerintem mindkettőjüknek börtönbe kellene kerülniük.

Amikor pedig 1993-ban a The Advocate-nek beszélt Cobain, válaszul azt mondta Rose-ról:

A fickó egy szexista, rasszista és homofób. Nem állhat senki az ő oldalán és az én oldalamon egyszerre.

Bár sokan nem értenek egyet Cobain Guns N' Roses-zal kapcsolatos megjegyzéseivel, azt a hozzáállást nem lehet kritizálni, hogy nem félt senkit és semmit véleményezni, de nem ő volt az egyetlen, aki ki nem állhatta Axl Rose-t.

Ezt is olvasd el! Jimi Hendrix nélkül nem lett volna Nirvana sem

Amikor 1992-ben a Melody Makernek adott interjút Cobain, az egyik leghírhedtebb és legélesebb kritikát fogalmazta meg egy művésztársáról. Sőt, a beszélgetés során kiadta minden frusztráltságát a zeneiparral kapcsolatban.

Phil Collins

Phil Collins egy 1990-es koncerten

Fotó: Getty Images

Ahogy az interjú készítője, Everett True írja, egy ponton Cobain szünetet tartott, hogy erőt gyűjtsön egy újabb monológra. A lázadás ikonja ekkor ezt kérdezte True-tól:

Tudod, mit utálok a rockban? Például gyűlölöm Phil Collinst és amit képvisel. Utálom, ahogy a fehér férfi lelkével ripacskodik. Utálom a batikolt pólókat is. Nem hordanék ehhez hasonló pólót, hacsak nem Phil Collins vizeletével és Jerry Garcia vérével van festve.

Collins és Cobain egyfajta ellentétei voltak egymásnak a zenei világban, így nem meglepő, hogy a grunge ikon utálta őt.

A figyelmetekbe ajánljuk