Outkast

Utoljára 2004-ben frissítette 500 legjobb dalból álló listáját a legendás publikáció. Most nulláról újracsinálta, ha már lassan közelítünk a 21. század negyedéhez.


A Rolling Stone legjobb lemezekről és dalokról szóló listája többek között könyvformában is megjelent már és nálunk is kapható volt. Ugyanakkor ezek a listák időről-időre változnak, legutóbb 2004-ben frissítette az 500 legjobb dalból álló rangsorát a legendás sajtótermék. Azóta eltelt 17 év, most pedig úgy döntöttek, hogy teljesen újracsinálják, hisz azóta rengeteget változott a világ, ahogy minden bizonnyal az újságírók összetétele is, akik szavaztak róla.

A 2004-es listán például a lista legalját dominálták a klasszikus rockzenekarok, a legjobb 50-ben például több The Beatles, The Rolling Stones, Jimi Hendrix és The Beach Boys dal is található volt. Úgy alapvetően nagyon rockzenesúlyos volt a lista 2004-ben. Na de mi a helyzet 2021-ben, amikor a hip-hop például a domináns műfajjá vált a könnyűzenében, leváltva az évek során a rockzenét? Az új lista műfajilag sokkal diverzebb.

2004-ben Bob DylanLike a Rolling Stone-ja volt a legjobb dal valaha, az hátracsúszott az új listán a 4. helyre, a 6. helyről pedig csúcsra tőrt a korábbi listáról Aretha FranklinRespectje. A dobogó második fokára a Fight The Power került a Public Enemytől, harmadik helyre pedig Sam Cooke-tól az A Change Is Gonna Come került, ami a korábbi verziókban is az élbolyban volt egyébként. Feljött a negyedik helyre továbbá a Nirvana a Smells Like Teen Spirittel, továbbá ezúttal bekerült a top10-be Missy Elliott is a Get Ur Freak Onnal.

A lista látszólag sokkal nyitottabb hozzáállással lett összerakva, mint a korábbi, a top10-be ugyanis befért még a Hey Ya! is az Outkasttől, ami a leendő ilyen listákon biztos fog még előbbre mozdulni, ahogy telik az idő. Bátrabban választottak frissebb dalokat is, mint mondjuk a Truth Hurts Lizzotól, ami szintén ráfért a listára. Ha meghallgatnád, mit is tart a legjobbnak a Rolling Stone szerkesztősége, szerencsére akadtak szorgalmas emberek, akik lejátszási listába rendezték a rangsort.

A teljes cikket pedig ide kattintva éred el, a rövid indoklásokkal a dalok mellett. Angolul tudóknak abszolút érdemes átböngészni.


A figyelmetekbe ajánljuk