Kurt Cobain szomorú
Getty Images

27 év után nyilvánosságra hozta az FBI a Kurt Cobain-aktát

Évtizedekig tömték az FBI postaládáját a rajongók.

Kurt Cobaint 27 évesen, 27 évvel ezelőtt, 1994 április 5-én találták holtan a vidéki otthonában – a halál oka hivatalosan fejlövéssel elkövetett öngyilkosság volt, de a mai napig találgatások övezik az esetet. Talán éppen a misztikus 27-es szám miatt hozta most áprilisban nyilvánosságra az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) az énekes halálával kapcsolatos dokumentumokat, amelyekben nagyrészt az FBI-nak címzett összeesküvés-elméleteket állnak.

A csupán tíz oldalas aktából új részletek ugyan nem derülnek ki, de jól látszik, hogy a rajongók még hosszú évek után sem törődtek bele a halál hivatalos okába. Egy 2003-ban íródott levél például az FBI-t sürget, mert szerinte még mindig nem tisztázták az énekes halálával kapcsolatos ellentmondásokat.

Az FBI a legtöbb levélre válaszolt, ahogy erre is: a küldőnek megköszönték a segítséget, de kiemelték, hogy az állami vagy helyi hatóságokhoz kell fordulni ez ügyben; és a levele sajnos nem tartalmaz olyan konkrét bizonyítékokat, hogy a szövetségi nyomozást folytatni tudják.

2007-ben egy kézzel írott levélben a feladó szintén a hatóságokat kéri számon: szerinte az ügyet átvevő rendőrség soha nem vizsgálta komolyabban a gyilkosságot, mint lehetséges okot, helyette az elejétől elkönyvelték öngyilkosságnak az esetet.

A szerző a gyilkosságot azzal indokolj, hogy nem voltak ujjlenyomatok a fegyveren, illetve szerinte Cobain feljegyzéseiből nem derül ki az öngyilkossági hajlam, csupán egy más kézírásával születettből, amit később raktak a feljegyzésekhez.

Érdekesség, hogy az egyik részben kiderül, hogy nem csupán a rajongók voltak hasonló véleményen: egy Los Angeles-i magánnyomozó és egy Los Angeles megyei seriff-helyettes szerint például elhamarkodott ítélet volt az öngyilkossággal lezárni a történteket. A magánnyomozó Tom Grand szerint például Cobain búcsúlevele félreértelmezett volt, mivel szerinte azt a rajongóinak szánta, mert vissza akart vonulni.

A nyilvánosságra hozott dokumentumokat itt lehet elolvasni.

A figyelmetekbe ajánljuk