A 60 éves Keanu Reeves
Fotó: Shutterstock

A Mátrixon túl – a ma 60 éves Keanu Reeves 4 legjobb filmje

A kanadai Keanu Reeves filmes munkássága egészen 1984-ig nyúlik vissza, az igazi áttörést – és karrierje csúcsát – viszont az 1999-es Mátrix hozta el számára. 40 éves pályafutása során az IMDb szerint összesen 108 filmben vagy tévéműsorban szerepelt, mi pedig 60. születésnapjára ezek közül gyűjtöttük össze a legjobb 4-et.


Holtpont (1991)

Tíz évvel az első Halálos iramban előtt jelent meg Kathryn Bigelow (A bombák földjén, Zero Dark Thirty) akciófilmje, amelynek alaptörténete nagyon hasonló az azóta dollármilliárdokat érő franchise-éhoz – annyi különbséggel, hogy itt illegális autóversenyzés helyett szörfözésről van szó.

Keanu Reeves a főiskolai amerikai futballistából FBI-ügynökké avanzsáló Johnny Utah-t játssza, akinek az a feladata, hogy beszivárogjon egy szörfös bandába, és elnyerje a vezér, Bodhi (Patrick Swayze) bizalmát, akit egyébként bankrablásokkal gyanúsítanak. Utah-nak persze hamarosan döntenie kell kötelessége és a Bodhi iránt kialakuló újdonsült hűsége között, Reeves pedig tökéletesen hozza ezt a vívódást.

Otthonom, Idaho (1991)

A kilencvenes évek elején Reeves leginkább a Bill és Ted zseniális kalandja című vígjátékról volt ismert. Rengeteget dobott munkásságának megítélésén az, hogy elvállalta Scott Favor szerepét az Otthonom, Idahóban – még úgy is, hogy Gus Van Sant (A fák tengere; Nyugi, gyalog nem jut messze) filmje egy jóval szűkebb közönséghez jutott el.

A történet nagyon lazán, de ShakespeareIV. Henrik, 1. rész, IV. Henrik, 2. rész és V. Henrik című darabjain alapul. River Phoenix (Joaquin Phoenix tragikusan fiatalon elhunyt testvére) egy Mike Waters nevű utcai szélhámost alakít, Reeves pedig barátját és társát, Scott Favort játssza. A film kettejük közös utazásáról szól, aminek célja, hogy megtalálják Mike rég nem látott édesanyját.

Féktelenül (1994)

Jan de Bont harminc évvel ezelőtt készült alkotása sokak szerint minden idők legjobb akciófilmje. Reeves a Los Angeles-i rendőrség kommandósaként, Jack Travenként tűnik fel, és karaktere egyből a középpontba kerül, amikor egy terrorista (Dennis Hopper) eltérít egy városi buszt.

A járműnek folyamatosan 50 mérföld/óra feletti sebességgel kell haladnia, különben felrobban a rászerelt bomba. Az egyszerű alaphelyzetből meglepően kiélezett akciómozi kerekedett, ez pedig nem utolsó sorban Reeves és Sandra Bullock meggyőző alakításának köszönhető.

John Wick (2014)

Elég nehéz eldönteni, hogy Chad Stahelski immár négyrészes John Wick-sorozatából melyik film sikerült a legjobban, így az egyszerűség kedvéért a mindent megalapozó legelső alkotást választottuk ki. Az izgalmas, nem túl bonyolult, mégis nagyon élvezhető bosszúfilm a címszereplő bérgyilkosról (Reeves) szól, aki minden ellenségével leszámol, miután megölik kutyáját, akit a néhai felesége ajándékozott neki.

Reeves a Mátrix-szal már bizonyította rátermettségét, ha akciófilmekről van szó, így különösebb teher nélkül, legkomorabb arckifejezését hozva alapozhatta meg egy új franchise sikerét.

A figyelmetekbe ajánljuk