Star Wars
Lucasfilm

4 kultfilm, amiről senki sem gondolta volna, hogy kasszasiker lesz

Számos olyan világhírű film létezik, amelynek a sikerét ma már mindenki alapértelmezettnek veszi, de a megjelenéskor még az alkotók sem gondolták volna, hogy szabályosan letarolják majd a mozipénztárakat. Az alábbi cikkben 4 ilyen váratlan kasszasikert sorolunk fel.


Gettómilliomos

A nagy sikerű filmet az Oscar-lázig gyakorlatilag senki nem ismerte, a produkció a díjátadó előttig körülbelül 360 ezer dollárt keresett az amerikai mozikban.

Az elismerés után azonban Danny Boyle mozijának bevételei alaposan megnövekedtek, hiszen a korábbi 10 helyett több mint 2000 filmszínházban kezdték el vetíteni a filmet, így az USA-ban 140 millió, míg világszerte összesen 376 millió dollárt hozott a Dev Patel által fémjelzett Gettómilliomos.

Ez is érdekelhet: 5 világhírű színész, aki nevetségesen alacsony gázsit kapott a híres szerepéért

A cápa

Steven Spielbergről már a mozi készítésének idejében is tudták, hogy egy zseniális rendező, azonban azt senki nem sejtette, hogy egy 7 millió dollárból készült cápás filmből bombasikert fog tudni csinálni. Pedig így lett.

A cápát mindössze 400 amerikai moziban kezdték el vetíteni, ahol 7 millió dollárt hozott az első hétvégén, a további terjeszkedés után pedig 260 millió dollárral megelőzte az akkoriban rekordtartó A keresztapát, a végösszeg pedig 470 millió dollár lett.

De mégis mi volt a siker oka? A szakértők szerint az időzítés volt a kulcs, ugyanis A cápát júniusban mutatták be a mozikban, a film pedig bevonzotta az unatkozó gyerekeket, illetve a hőségtől szabadulni vágyókat. Sőt, a szakmabeliek szerint konkrétan emiatt a film miatt alakult ki nyári mozis szezon.

A király beszéde

A király beszéde című film ugyan fantasztikus szereplőgárdával rendelkezett (Colin Firth, Helena Bonham Carter, Geoffrey Rush), azonban a témája miatt a legtöbben úgy gondolták, hogy a történelmi produkció egy tisztességes, ámbár nem túl nagy mozis bevétellel fog zárni.

Ez a tévhit a különböző nagyon pozitív kritikák megjelenéséig, illetve az Oscar-díjátadóig tartotta is magát, ám az előbbiek hatására a film bevételei megállíthatatlanul szárnyaltak, mígnem elérték a 414 millió dollárt.

Star Wars

Erről a listáról ha akarnánk se tudnánk lehagyni a Star Wars első részét, az Egy új reményt. Külön érdekesség, hogy George Lucas olyannyira nem bízott a saját mozijában, hogy kihagyta a premiert és elutazott nyaralni régi barátjával, Steven Spielberggel – ahol nem mellesleg kitalálták az Indiana Jones-filmek alapját.

Lucas ezúttal viszont tévedett, a kritikusok és a nézők is odavoltak Luke Skywalkerék sztorijáért, és a film csak az USA-ban 307 millió dollárral zárt, összesen pedig 775 millió dollárt termelt.

Forrás: ITT


A figyelmetekbe ajánljuk