SUP
Shutterstock

Ha mozognál, de nem bírod a meleget: 7 ajánlott edzésforma kánikulában

Kicsit későn indult a nyár, de lassan hozzászokhatunk az állandó forrósághoz, ami finoman fogalmazva se könnyíti meg az edzéseket. A szélsőséges hőmérsékleten végzett edzés extrém veszélyes lehet, ezért kulcsfontosságú, hogy olyan gyakorlatokat válasszunk, amelyeket hőségben is biztonságosan elvégezhetünk. Adunk pár tippet!

Mielőtt mutatnánk a különböző edzésformákat, egy dolog elengedhetetlen: az állandó hidratáltság. Edzés előtt, közben és után is kulcsfontosságú, hogy megfelelően hidratáltak maradjunk, mivel a megfelelő folyadékbevitel segít fenntartani a testhőmérséklet szabályozását, támogatja a szív- és érrendszeri funkciókat, és megelőzi a kiszáradást.

Emellett a szervezetnek időbe telik, amíg hozzászokik a hőségben végzett testmozgáshoz, ezért fontos figyelni a test figyelmeztető jelzéseit is, például a szédülést és a hányingert. Ha valamilyen tünet jelentkezik, fontos, hogy tartsunk szünetet, keressünk árnyékot és hűtsük le magunkat.

De jöjjön pár mozgásforma, amely segíthet átvészelni a kibírhatatlan meleget!

SUP

sup

Shutterstock

Bárki, aki valaha is próbálta már a SUP-ot (Stand Up Paddle, magyarul leginkább állószörf), tudja, hogy a sport sokkal nehezebb, mint amilyennek látszik. A túlméretezett deszkán való egyensúlyozás az egész testet igénybe veszi, és nagy hangsúly kerül a törzs stabilitására és irányítására. Arról nem is beszélve, hogy az evezés önmagában remek karedzés. Remek vízi gyakorlat a kánikulában, amihez nem kell ténylegesen a vízbe menni, bár valószínűleg úgy is beleugrunk.

Ez is érdekelhet: Nem véletlen, ha hányingered van edzés után

Jóga

j\u00f3ga

Unsplash/Kike Vega

Fogjunk egy jógamatracot, és menjünk ki a hátsó kertbe vagy valamelyik parkba, és próbálkozzunk pár jógamozdulattal, ha még nem vagyunk gyakorlottak. Szakértők szerint a meleg környezetben végzett jóga számos előnnyel járhat, többek között javítja a rugalmasságot és a mentális erőnlétet.

A meleg segít ellazítani és fellazítani az izmokat, és elősegíti a koncentrált gondolkodásmódot

mondta a Lifehackernek Anne Malum fitneszedző.

Alacsony terhelésű gyakorlatok

pilates

Shutterstock

Az olyan alacsony terhelésű gyakorlatok, mint a pilates és a barre, nagyszerű választás a hőségben, mivel csökkentik a testre nehezedő plusz stresszt, amelyet a kánikula amúgy is csak súlyosbít. Ha például egy mély, szabályos guggolást végzünk ugrással kivitelezett guggolás helyett, ugyanazokat az izomcsoportokat dolgozhatjuk meg a hozzáadott kardiointenzitás nélkül – ami a kánikulában különösen megterhelő.

Olvasd el ezt is! Tényleg le kell mondani a sörről, ha izmosodni akarunk?

Edzőterem

edz\u0151terem

Shutterstock

A legtöbb edzőteremben a nyári hónapokban sokszor elfogy a lendület, ami miatt már kevesebb ember edz, ezáltal kevesebb testhővel is kell megküzdeni – így pedig tökéletes hely, ha a kinti hőség elviselhetetlen. Emellett a termekben a legtöbbször van légkondicionáló is, ezért érdemes okosan kihasználni az ott töltött időt azokhoz az intenzív edzésekhez, amiket a szabadban már nem lehet elvégezni a meleg miatt.

Mobilitási és nyújtógyakorlatok

ny\u00fajt\u00f3gyakorlat

Shutterstock

A különböző mobilitási és nyújtógyakorlatok, például a dinamikus nyújtás vagy a célzott mobilitási gyakorlatok szintén hasznosak lehetnek a hőségben Malum szerint.

A megemelkedett hőmérséklet lehetővé teszi az izmok nagyobb rugalmasságát és hajlékonyságát, ami megkönnyíti a nagyobb mozgástartományt a sportolás során. A mobilitási és nyújtógyakorlatok fűtött környezetben történő elvégzése segíthet megelőzni az izomegyensúlyhiányt, javíthatja a testtartást és javíthatja az általános mozgásminőséget

– mondta Malum.

Úszás

\u00fasz\u00e1s

Shutterstock

Nem kérdés, hogy a helye van a listán: ráadásul az úszás nemcsak frissítő és természetes hűsítő egy forró nyári napon, de hatékony, alacsony terhelésű kardiovaszkuláris tevékenység is, amely az erőt és az állóképességet fejleszti. De van másik lehetőség: a vízi aerobik, egy másik alacsony terhelésű kardiógyakorlat, amely szintén növeli az erőt és a rugalmasságot, és tökéletes tevékenység terhes nők, idősek, valamint ízületi vagy izomproblémákkal küzdők számára.

Evezés

evez\u00e9s

Shutterstock

Az evezés egy másik vízi sport, amelyhez nem kell a vízben lenni, mégis megdolgoztatja az egész testet. A karokat, a lábakat és a törzset erősíti, emellett kiváló alacsony terhelésű kardiótevékenységnek számít, mivel kíméli az izületeket is. Ráadásul bármikor beugorhatunk a vízbe, hogy lehűtsük magunkat a hőségben, akárcsak a SUP-nál. .

A figyelmetekbe ajánljuk