Előkerült a történelem egyik legnagyobb bűncselekményének zsákmánya

Előkerült a történelem egyik legnagyobb bűncselekményének zsákmánya

A New England régióban talált maroknyi arab ezüstpénz lehet a történelem leghírhedtebb kalózkodásának utolsó fennmaradt tárgyi emléke, amit a valaha élt egyik leghíresebb kalóz nevéhez fűzödik.


A bizonyítékok arra utalnak, hogy az 1690-es évek végén Henry Every, más néven John Avery szökevény és kalózcsapata a jellegzetes érméket közönséges ezüstként költötték el az amerikai gyarmatokon. Avery ugyanis az Újvilágba menekült, miután kifosztották a Mekkából az indiai Mogul Birodalomba tartó zarándokokat.

A kutatók nem biztosak abban, hogy az érmék a Ganj-i-sawai, óriás rablásból származnak, de eredetük, dátumuk és ilyen távoli régióban való felfedezésük arra utalhat, hogy ezeket valóban az Avery vezette kalózok foglalták le és Amerikában igyekeztek elkölteni.

Több mint egy tucat hasonló, feltehetően a Ganj-i-sawai kalózrablásból származó érmét fedeztek fel mostanra Rhode Island egyes részein, valamint Massachusetts-ben, Connecticutban és Észak-Karolinában is. Talán ezek az utolsó bizonyítékok a történelem egyik legnagyobb bűntettének.

Fotó: Jim Bailey

A kalózok 1695-ben a Vörös-tengeren tevékenykedtek, itt támadtak rá Aurangzeb mogul sah hajójára. A források alapján Averyék mindenkivel végeztek és temérdek aranyat, valamint ezüstöt vittek magukkal. Az eset után nemzetközi hajtóvadászat indult ellenük, feltehetőleg ekkor menekültek Amerikába.

A legénység több tagját sikerült elkapniuk, ám kapitány több emberével együtt eltűnt. Egyes információk szerint Avery visszatért Írországba, ahol később meghalt.

Az amatőr régészek szerint, figyelemre méltó tény, hogy egyik lelet sem datálható 1695 utánra. A források azt sugallják, hogy a hírhedt kapitány egy ideig rabszolgakereskedőként tevékenykedett az Újvilágban, az ellopott érméket pedig ekkor költötték. Azt egyelőre nem tudni, hogy Észak-Amerika telepesei közvetlen kapcsolatban álltak volna a Közel-Kelettel, így az érmék jelenlétének ez a legvalószínűbb magyarázata.


(livescience.com)

A figyelmetekbe ajánljuk