jegesmedve

Az utóbbi időben hatalmas visszhangot váltott ki az a kép, amely a 2023-as Év Természetfotósa díjátadón közönségdíj kategóriájában elnyerte a fődíjat. A brit Nima Sarikhani fotója tökéletesen elénk tárja korunk egyik legnagyobb problémáját, mindezt egy olvadó gleccseren szunnyadó jegesmedve bemutatásával.


A közönségdíjas felvétel az Ice Bed címet kapta, és azt a magányosan alvó jegesmedvét ábrázolja, akit a norvégiai Svalbard szigetcsoportnál lévő kis jéghegyen örökített meg Nima Sarikhani amatőr fotográfus.

Ezt is olvasd el! A kihalás küszöbén – ezek jelenleg a világ legveszélyeztetettebb állatai

Az alábbi képen jól látszik, ahogy az állat abba a kis gödörbe feküdt bele, amelyet valószínűleg saját mancsaival vájt. Az összegömbölyödött medvére a hajó legénysége – köztük a fotós – egy háromnapos expedíció során talált rá.

A beszédtémát szolgáltató fotó sokakban mély érzelmeket váltott ki, hiszen jól mutatja, milyen nehéz életkörülmények között kell ezeknek az állatoknak élniük.

A jegesmedvék esetében az utóbbi években az éghajlatváltozás miatt egyre kevesebb van abból a tengeri jégből, amely számukra létfontosságú élőhelyet jelent mind vadászat, mind pihenés szempontjából.

Ezt is nézd meg! A WMO szerint megérkeztünk a globális forrás korszakába

Más emlősökhöz hasonlóan a jegesmedvebocsok is az anyatejre támaszkodnak, de az élőhely-keresések miatti hosszú utazások, a csökkent vadászati lehetőségek megnehezíthetik a kicsinyek kihordását és életben tartását.

A fotó tehát élesen emlékeztet arra, hogy mit veszíthetünk, ha nem teszünk lépéseket az állatvilág megmentése érdekében. Sarikhani azonban reméli, hogy ez a fotó pozitív változásokat inspirálhat.

Miközben az éghajlatváltozás a legnagyobb kihívás, amellyel szembe kell néznünk, remélem, hogy ez a fotó reményt is ébreszt. Még van időnk arra, hogy helyrehozzuk az általunk okozott zűrzavart

hangsúlyozta a győztes kép készítője.

A figyelmetekbe ajánljuk