kiállítóterem

Nincs is alkalmasabb időszak a múzeumok tárlataiban való elmélyüléshez, mint a hideg téli délutánok vagy hétvégék. Alább pár olyan budapesti kiállítást mutatunk be röviden, amelyet mindenképp érdemes feljegyeznünk programként az év első hónapjára!


Keletelt sorsok: Magyar építészek Ázsiában – Műcsarnok

Ugyan még január 7-ig látogatható a nagy érdeklődésnek örvendő Renoir – A festő és modelljei című kiállítás a Szépművészeti Múzeumban, ne feledjük, hogy ezen kívül is rengeteg kiállítóterem vár minket. Nem is kell messze mennünk a Hősök terétől, ugyanis a másik oldalon található Műcsarnokban is remek kiállítást tekinthetünk meg Keletelt sorsok: Magyar építészek Ázsiában címmel.

Ez is érdekelhet: 3 Budapest-közeli kirándulóhely, ahova akár hétköznap délután is elugorhatunk

Ahogy a név is rávilágít, a tárlat a 19. századi Ázsiában alkotó magyar építészekre fókuszál. Sok tervrajz és dokumentum mutatja be az oda-visszaható inspirációkat, hogy keveredett a magyar szakemberek víziója az ottani építészettel, továbbá, hogy miképp hatott mindez a hazánkban épített alkotásokra.

A kiállítás február 11-ig látogatható. Bővebb információ itt.

TechnoCool. Új irányok a kilencvenes évek magyar képzőművészetében (1989-2001) – Magyar Nemzeti Galéria

A rendszerváltást követő évtizedet és az ezredfordulót is felölelő kiállítás azoknak az alkotóknak a műveit tárja elénk, akik a kulturális és gazdasági szabadság legelső hullámában alkottak. A közel hatvan művész műtárgyait felvonultató tárlat egyszerre szolgálhat egyes látogatóknak nosztalgiával, mások számára pedig új képet adhat a '90-es évek Magyarországának izgalmas művészetéről.

A kiállítás február 11-ig látogatható. Bővebb információ itt.

Ezt is nézd meg! Boldog születésnapot, Budapest! – Főváros inspirálta tárgyak és élmények

Divat & Város – Kiscelli Múzeum

A Fővárosi Képtár, másik nevén a Kiscelli Múzeum a főváros 150. évfordulója alkalmából egy, az 1873-tól napjainkig tartó ruhatrendeket bemutató kiállítást szervezett Divat & Városcímmel. A több mint 120 öltözéket tartalmazó kiállítótermekben nemcsak a divat változását figyelhetjük meg, hanem számos társadalmi-gazdasági összefüggésre is választ kaphatunk.

A kiállítás április 14-ig látogatható. Bővebb információ itt.

Vagyok, aki vagyok – Magyar képzőművészet 1945 után – Várkert Bazár, YBL6 Művészeti Tér

Újabb múltbatekintés, ezúttal azonban festmények által. A Várkert Bazárban található YBL6 Művészeti Tér ad otthont a Jáky-gyűjteményből 120 képet felvonultató kiállításnak, ahol elmerenghetünk a második világháború utáni magyar festészet legkülönbözőbb stílusirányzataiban. Ezt a kiemelt fontosságú és nem mindennapi kollekciót mindenkinek érdemes megtekintenie, és esetleg a fentebb már említettTechnoCool kiállítással együtt különösen érdekes és igen átfogó képet adhat a 20. század magyar művészetéből.

A kiállítás egészen június 22-ig látogatható. Bővebb információ itt.

Mélység/élesség – Remekművek a Magyar Fotográfiai Múzeum gyűjteményéből – Millennium Háza

A Városligetben található Millenium Házának kiállítótermében január negyedik hetétől 3 hónapon át lesz megtekinthető a Magyar Fotógráfiai Múzeum válogatott remekeit elénk táró tárlat. A hagyományos fotográfia előtt tisztelgő kiállítás egyszerre tartalmaz dokumentarista, elvont és sajtófotókat is.

A kiállítás január 22-től lesz megtekinthető április 21-ig látogatható. Bővebb információ hamarosan itt.

A figyelmetekbe ajánljuk