Photo of a young footballer boy using his phone before the match starts

Még a járvány se tudott megálljt parancsolni a gombfocinak

A hagyományosan gombokkal és palackkupakokkal játszott brazil játék, amelyet általában offline játszanak, az interneten robbant be, amikor az emberek kénytelenek voltak otthon maradni.


Miközben a pandémia világszerte keményen sújtotta a sportvilágot, egy brazil sportág, amelyet legalább az 1920-as évek óta játszanak az országban, megtalálta a túlélés módját azzal, hogy az interneten közvetíti magát és összekapcsolja a játékosokat. Több mint száz év elteltével a gombfoci továbbra is rendkívül népszerű. A Brazil Asztali Fociszövetség szerint csak Brazíliában mintegy 6 ezer játékos vesz részt aktívan a versenyeken, és több mint 100 ezer, a szövetséghez nem tartozó játékos van, és ezen felül még több ezren szerte a világon. A tornákon egyszerre több százan vesznek részt, és számtalan nem hivatalos versenyt rendeznek szerte a világon.

A gombfoci szemtől-szembeni, analóg változata nem csak gyerekjáték. A versenyek nagy tömegeket vonzanak, és az ország különböző részeiből, sőt a világ más részeiről is összegyűjtik a játékosokat. Mivel amatőr sportról van szó, a díjak általában csak trófeák és érmek, pénzről ritkán van szó. A bajnokságokat általában hétvégén, nemzeti vagy nemzetközi versenyek esetén pedig ünnepnapokon játsszák, megkönnyítve ezzel azok életét, akiknek utazniuk kell, és nem maradhatnak ki a munkából, vagy családjuk van.

A világjárvány miatt a 2020-as Rio de Janeiró-i bajnokságot teljes egészében online közvetítették. Az utolsó személyes bajnokságot São Paulóban 2020 márciusában játszották, és fogalmuk sincs, hogy hivatalosan mikor kezdik újra játszani. És ez a helyzet nem csak Brazíliában áll fenn. Martónfi István, a Nemzetközi Asztali Fociszövetség alelnöke kifejti, hogy világszerte a járvány idején csak néhány helyi bajnokságot rendeztek, csak kis közösségekben.

Ez egy nagyon rossz és sajnálatos helyzet. Túl kell élnünk. Elvesztettünk néhány barátot, vezetőt, menedzsert, apát, játékost. De nem állhatunk meg, építenünk kell a jövőt. A Covid miatt mostanában többet dolgozunk a jövőbeli terveken és a papírmunkán.

A gombfoci nem éppen olcsó. Még ha nem is veszel részt hivatalos bajnokságokban, az asztalok, csapatok, kapusok, palánkok drágák. Ott van még a nyilvánosság hiánya is, a médiában kevés helyet kap a sportág. De a rajongók itt is közbeléptek, létrehozták a Mundo Botonista nevű, a gombfocira szakosodott portált és annak YouTube-csatornáját, ahol "analóg" meccseket közvetítenek, és vitákat, tippeket és egyebeket kínálnak a rajongóknak.

Annak ellenére, hogy analóg játékról van szó, azzal kombinálva, hogy nem a legkönnyebb belekezdeni a sportágba, háttérbe szorul a videojátékok népszerűsége mellett, és persze a Covid-19 járvány továbbra is tart, a gombfoci továbbra is fennmarad. Ez egy olyan sport, amely a világ minden tájáról vonzza a játékosokat, és a streaming, a közös online játék és a rajongók új generációja segítségével ez egy olyan kulturális érintkezési pont, amely még évekig fennmaradhat.

(Forrás: Wired)


A figyelmetekbe ajánljuk