macska egy ajtó előtt

Még ma is használják a világ legrégibb macskaajtaját

Az Exeterben épült katedrálisban található a világ legrégebbi macskák számára kialakított ajtaja. A templomi bejáratot számos érdekesség övezi, és a mai napig nyitva áll a helyi kis kedvencek előtt.


Az egyesült királyságbeli Exeter katedrálisában található nagy csillagászati órához vezető régi ajtón egy kerek lyukat véstek a fába, ami lehetővé tette a macskák folyamatos be- és kijárkálását.

Ez is érdekelhet: 7 híres macska, aki a történelem folyásába is beavatkozott

A témában jártas Diane Walker író és történész, valamint különféle történelmi feljegyzések szerint egy William Cotton nevű püspök 1598-ban utasította az ácsokat, hogy szereljék be az ajtót. Ennek célja az volt, hogy a környéken ólálkodó macskák megtisztítsák a templomot az egerektől és a patkányoktól.

A történész úgy véli, hogy a rágcsálókat elsősorban az óra kenéséhez használt állati zsír vonzotta a katedrálisba.

Ezt is nézd meg! Elhagyatott templomok, ahogy még nem láttad őket

A macskáknak azonban az ajtón túl is létezett kiváltsága: a források alapján fizetést is kaptak munkájukért.

Még korábbról, a 14. és 15. századból is vannak feljegyzéseink olyan fizetésekről, amelyekben negyedévente 13 pennyt, esetenként pedig 26 pennyt fizettek a macskának

mesélte Walker. Ezek szerint tehát az egérfogókat már évszázadokkal korábban is nagyra becsülték.

Ahogy telt az idő, Exeter városa mindig is nagy becsben tartotta az aktuális macskáit: a második világháború éveiben például egy bagollyal való küzdelemben fél szemét elvesztő példány védte a város ikonikus épületét a kártevőktől.

A katedrális jelenlegi lakója, Audrey is gyakran használja macskaajtaját. Egy dolog azonban megváltozott az évek során: ő már nem fizetésért dolgozik.

A figyelmetekbe ajánljuk