kislány ír miközben egy macska figyeli
Fotü: Shutterstock

A kutyákhoz hasonlóan a macskákat is tanítanunk kellene − állítják a tudósok

A járvány hatására megnőtt a háziállat-tulajdonosok, valamint a kölyök- és cicakölyköket örökbefogadók száma. Míg a gazdik azzal számolnak, hogy egy kiskutyának szüksége lesz némi nevelésre, ritkán gondoljuk, hogy ugyanez vonatkozik a cicákra is.


Pedig a kutyákhoz hasonlóan a macskáknak is szükségük van támogatásra, hogy hozzászokjanak a mellettünk éléshez. A „kiképzés" egyszerű formái kedvezően hathatnak a jólétükre.

A jutalmazáson alapuló technikák kiválóan alkalmasak lehetnek arra, hogy megtanítsuk a macskánkat arra, hogy magától menjen be a hordozóba, vagy nyugodtan üljön, amíg a bolhakezelést végezzük.

Azt azonban jó ha tudjuk, hogy a macskák kevésbé motiváltak, hogy megtegyék, amit kérünk tőlük. Ezért fontos, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy kedvencünk olyan helyen van, ahol jól érzi magát, mielőtt bármilyen tréningbe kezdünk vele.

Összeszedtünk 5 egyszerű lépést, amivel megtaníthatod a cicád bemenni a hordozóba és elhelyezkedni benne:

​1. Csábítsd egy takaróra!

Olyan helyen, ahol a macskád már biztonságban érzi magát, tanítsd meg neki, hogy telepedjen le egy takaróra. Étel segítségével csalogasd oda, majd a maradásért jutalmazd őt további jutalomfalatokkal, simogatással vagy szóbeli dicsérettel.

​2. Mutasd be a hordozót!

Ha a macskád elsajátította az első lépést, helyezd a takarót egy hordozó aljára, amelynek ajtaja nyitva van. Ismételd meg ugyanazokat a csalogató és jutalmazó lépéseket.

​3. Légy lassú!

Amikor a macskád már boldogan pihen a hordozóban a takarón, óvatosan zárd be az ajtaját (rögzítés nélkül), és ismételd meg a csalogató és jutalmazó folyamatot.

​4. Hagyd, hogy a macskád határozza meg a tempót!

Miután a macskád elhelyezkedett a hordozóban, csukd rá az ajtót a hordozóra, de kezdetben tartsd nyitva, hogy ne érezze magát hirtelen bezárva. Engedd meg neki, hogy amikor csak akar, kilépjen belőle.

​5. Majdnem készen is vagy!

Törekedjen arra, hogy a macska egyre hosszabb ideig legyen a hordozóban csukott ajtóval, minden alkalommal adj hozzá néhány másodpercet. Közben folyamatosan jutalmazd őt, de egyre ritkábban.

Adj időt a cicádnak, lehet hogy akár több napba is beletelik, mire eljuttok az utolsó lépéshez!

A figyelmetekbe ajánljuk