A fehér ház

Az Egyesült Államok elnökének hivatalos munkahelyeként és végrehajtó rezidenciájaként a Fehér Ház a világ egyik leghíresebb és legfelismerhetőbb épülete. Ám az impozáns neoklasszicista homlokzata mögött megrejlő történetek részletei sokkal kevésbé ismertek.


Rabszolgák építették?

A Nemzeti Levéltár szerint az amerikai kormány nem birtokolt rabszolgákat, de fizetett a rabszolgatartóknak, hogy felbéreljék őket a Fehér Ház építésében való közreműködésre. A Fehér Ház Történelmi Egyesülete szerint Washington városának megbízottai eredetileg azt tervezték, hogy Európából származó munkásokat hívnak meg az –1792-ben kezdődött, majd nyolc évig tartó – építkezéshez. Amikor azonban nem érkezett elegendő válasz, inkább szabad és rabszolgasorban élő afroamerikaiak munkáját vették igénybe, hogy a helyi fehér munkások és mesteremberek, valamint egy maroknyi európai mellett dolgozzanak. S nemcsak az elnöki ház, hanem más kormányzati épületek, például az amerikai Capitolium építéséhez is.

Nem amerikai építész tervezte

A Fehér Házat James Hoban ír építész tervezte, aki 1785-ben Philadelphiában kezdte amerikai karrierjét.

Ki volt az első elnök, aki a Fehér Házban lakott?

John Adams

picryl.com

John Adams elnök volt az első, aki beköltözött a rezidenciába, 1800-ban, még mielőtt az elkészült volna. Azóta pedig minden elnök és családja itt lakik. Két elnök pedig a Fehér Házban halt meg: William Henry Harrison 1841-ben és Zachary Taylor 1850-ben, valamint három first lady is, Letitia Tyler, Caroline Harrison és Ellen Wilson.

Hány szoba van a Fehér Házban?

A hatemeletes épület 55 000 négyzetméteren 132 szobával (16 családi vendégszoba) és 35 fürdőszobával büszkélkedhet. A Fehér Ház hivatalos honlapja szerint 28 kandalló, nyolc lépcsőház, három lift, 412 ajtó és 147 ablak található benne, és van egy olyan konyha, amely 140 vendég teljes vacsorájának vagy több mint 1000 látogató előételének felszolgálására alkalmas.

Miért hívják Fehér Háznak?

Az épület külső kőburkolatát először 1798-ban meszelték le, hogy megvédjék az időjárás viszontagságaitól és a fagyos hőmérséklettől. A Fehér Ház Történelmi Egyesület szerint a Fehér Ház elnevezés már az 1812-es háború előtt megjelent az újságokban.

De Theodore Roosevelt elnök volt az, aki 1901-ben az amerikai elnöki rezidencia hivatalos elnevezését Fehér Háznak jelölte meg. A korábbi elnevezések között szerepelt az Elnöki Ház, a Végrehajtó Kúria, az Elnöki Palota és az Elnöki Kúria is. De sokszor még a „The People's House" (A nép háza) elnevezést is használják.

Az Ovális Irodát George Washington inspirálta

Bár George Washington soha nem élt a Fehér Házban, és már régen meghalt, amikor az Ovális Irodát 1909-ben először használták, a legelső elnök inspirálta a szoba szokatlan formáját. Washington állítólag ragaszkodott ahhoz, hogy philadelphiai otthonában lekerekített falak legyenek, hogy az alkalmas legyen hivatalos összejövetelek megrendezésére. Ezt a kialakítást követték az Ovális Iroda megépítésekor.

A figyelmetekbe ajánljuk