Vilmos és Harry herceg

Miért van más vezetékneve Vilmos és Harry herceg gyerekeinek?

Testvérek, mégis teljesen más a vezetéknevet viselnek gyermekeik. De tudod, vajon miért hívják őket másképp?


Vilmos herceg és Katalin hercegné három gyermekét, György herceget, Sarolta hercegnőt és Lajos herceget – szüleik cambridge-i hercegi és cambridge-i hercegnéi címe miatt – Cambridge-ként emlegetik, Harry herceg és Meghan Markle herceg gyermekeit, Archie Harrisont és Lilibet Dianat azonban nem Sussexként. A vezetéknevük ugyanis Mountbatten-Windsor.

Vilmos és Harry gyermekként a Wales vezetéknevet használták, utalva édesapjuk, Károly herceg walesi hercegi címére. A hadseregben szolgálva Vilmos Wales hadnagyként, Harry pedig Wales kapitányként volt ismert.

Vilmos azonban felvette a Cambridge vezetéknevet, amikor a királynő az esküvője napján megajándékozta a hercegséggel.

Harry és Meghan megkapták a Sussex hercege és hercegnéje címet, de gyermekeik nem ezt vették fel vezetéknévként egy régi királyi szabály miatt, amelyet a királynő 1960-ban állított fel. Kimondja, hogy az uralkodó királyi címmel nem rendelkező férfi leszármazottai a Mountbatten-Windsor címet viselik, hogy megkülönböztessék saját közvetlen családjukat. Ebből kifolyólag Harry és Meghan gyermekei nem használják a hercegi vagy hercegnői címeket.

A királynő és Fülöp herceg tehát 1960-ban úgy döntött, hogy szeretnék, ha saját közvetlen leszármazottaikat megkülönböztetnék a királyi család többi tagjától.

(Marie Claire)

A figyelmetekbe ajánljuk