Harry herceg
Fotó: Shutterstock

Csak azért született, hogy tartalék legyen – 40 éves lett Harry herceg

2024. szeptember 15-én ünnepli 40. születésnapját a brit királyi család egyik legmegosztóbb tagja, Harry herceg, aki évekkel ezelőtt úgy határozott, feleségével, Meghan Markle-lel együtt anyagilag és érzelmileg is hátrahagyják a családot. Szinte egész életét végigkövették a bulvárlapok, akiknek rengeteg botrányos tettel és kijelentéssel szolgált fiatalabb korában. Élete azonban többször 180 fokos fordulatot vett, és mára ő lett az, aki legőszintébben beszél a királyi családon belüli problémákról.

A szigorú kötelezettséghez – melyek főként a nyilvános eseményeken való részvételt jelentik – már gyerekként hozzászokott. Mindössze hétéves volt, amikor bátyjával, Vilmos herceggel először indultak külföldi turnéra; szüleiket kísérték el Kanadába, ahol a sajtóval és a rajongókkal találkoztak. Kötelező hercegi teendőinek ellátása alól még életének legtragikusabb eseménye, édesanyjának 1997-ben bekövetkezett halála sem mentette fel. Diána hercegné nyilvános temetésén Harry és bátyja közvetlenül a koporsó mögött sétáltak a szertartás során – ekkor még csak 12 és 15 évesek voltak.

2023-ban adta ki a magyar nyelvre is lefordított, Tartalék című memoárját, melyben saját nézőpontjából írja le életének fontosabb történéseit. A könyvben hosszasan fejtegeti anyjával való kapcsolatát, valamint azt is elmeséli, hogy

Vilmossal a tragédia után 10 évig biztosak voltak abban, hogy anyjuk nem halt meg, csupán egy biztonságos helyre menekült a bulvársajtó és a paparazzik elől.

Sokáig nem tudta elfogadni az őt ért veszteséget, egyszer egy médiumot is felkeresett, hogy kapcsolatba léphessen Dianával.

Harry herceg

Harry herceg 2013-ban

Fotó: Shutterstock

Az elmúlt években egyre inkább megosztó személlyé vált, mivel nyilvános kijelentéseivel és cselekedeteivel szembe ment a királyi családdal és annak szabályaival. Felnőtté válása során már tinédzserként sem igazán találta helyét a világban, saját bevallása szerint sosem volt túl jó tanuló, így inkább a sportokra fókuszált, de végül – annak ellenére, hogy edzői szerint ígéretesen játszott – nem épített belőle karriert.

Érdekesség, hogy tanulmányai végeztével egy évre elvonult a külvilág elől egy farmra, ahol kétkezi munkát végzett és állatokkal foglalkozott.

A család fekete báránya – katonai ambíciókkal

Már fiatalabb korában is úgy tartották, hogy ő a család fekete báránya, mivel szerette kijátszani a palota szabályait, illetve a kétezres évek elején több botrányt is okozott. Ezekről természetesen minden esetben beszámolt a bulvársajtó, a paparazzik pedig folyamatosan a nyomában loholtak. A legemlékezetesebb botránya talán az volt, amikor 20 éves korában náci egyenruhában, horogkeresztes karszalaggal jelent meg egy buliban. Az eset után ugyan nyilvánosan bocsánatot kért, életrajzi könyvében visszatekintve azonban bátyját és annak feleségét, Katalin hercegnét teszi felelőssé a botrány miatt, mivel szerinte az ő javaslatukra öltötte magára a problémás jelmezt.

Brit kir\u00e1lyi csal\u00e1d

Fotó: Shutterstock

Harry herceg egyike a királyi családon belül azoknak, akik katonaként háborús bevetésen is részt vettek: 10 hónapon át pilótaként harcolt a tálibok ellen, Afganisztánban pedig összesen kétszer járt. Tíz éven át szolgált a seregben, ez idő alatt képzett helikopterpilótává vált és egészen a hadnagyi rangig jutott. Katonai pályafutását Oprah Winfrey-nek élete egyik legboldogabb időszakaként festette le, talán emiatt is történt, hogy a hadseregben elért sikereivel párhuzamosan egyre konszolidáltabb, botrányoktól mentesebb életet kezdett el élni.

A legboldogabb akkor voltam, amikor 10 éven keresztül szolgáltam a seregben, mert ugyanolyan egyenruhám volt, és ugyanazokat a gyakorlatokat kellett végrehajtanom, mint mindenki másnak. A nulláról kezdtem, ahogy bárki, mintha nekem is normális életem lenne. Egyszerűen csak komfortosan éreztem magam a bőrömben, távol a médiától.

– mesélte.

A világsajtót is bejárta az az ABC News által készített videóriport, amely azért szakadt félbe, mert a hercegnek bevetésre kellett rohannia:

Katonai pályafutása 2013-ban ért véget, azonban az ott szerzett élmények és tapasztalatok inspiráló hatással voltak rá. Nem sokkal leszerelése után megalapította a nagysikerű Invictus Games sportversenyt sérült katonák és veteránok számára, akik többféle sportágban mérettethetik meg magukat.

Anyjához hasonlóan mindig is nagy hangsúlyt fektetett a jótékonykodásra.

Szívügyének tekintette a mentális problémával küzdő fiatalok segítését, 2004-ben pedig ellátogatott a Dél-Afrikai Lesotho és Botswana országokba, majd létrehozta a Sentable nevű jótékonysági szervezetet. Memoárjában leírja, anyjuk elvesztése után a karitatív munka hozta össze Vilmossal, így közösen is megalapítottak egy HIV/AIDS segítő szervezetet, amely olyannyira kinőtte magát, hogy azóta a betegség mellett szegény és egyenlőtlen helyzetben lévő fiatalok számára is biztonsági hálót nyújt.

Még több hír a herceg szülinapjáról! Harry herceg milliókat örökölhet 40. születésnapján

Aki tartaléknak született

Szintén könyvében fejtette ki, pontosan mit szimbolizál a memoárjának címet adó tartalék kifejezés, mely az „örökös és a tartalék“ régi, királyi mondásból ered. Elvileg születése után apja, III. Károly brit király nevezte tartaléknak, hiszen ha valami történik a trón vér szerinti örökösével, Vilmossal, akkor szükség van egy „cserejátékosra", aki nem más, mint a másodszülött fiú, azaz Harry herceg. A könyv szerint a születésének értelme gyakorlatilag annyi, hogy tartalék legyen. Ez már önmagában is megmagyarázhatja lázadó természetét és elhatárolódását a királyi intézménytől, ám a családja és közte lévő kapcsolat csak jelenlegi felesége, Meghan Markle megjelenése után csúcsosodott ki. A házaspár 2016-ban ismerkedett meg, majd miután nyilvánosságra került a románcuk, folyamatosan az újságok címlapján szerepeltek, ami mentális terher volt mindkettőjük számára.

Meghan Markle, Harry herceg

Fotó: Shutterstock

Az esküvőjüket megelőzően a brit bulvársajtó olyan híreket közölt, miszerint Katalin hercegné és Meghan utálják egymást, utóbbiról rendszeresen negatív képet festettek.

Harry rendszeresen hangoztatta – sőt többször pert is indított –, hogy legfőbb problémája a nemesi titulusával és a királyi intézménnyel, hogy a legtöbb információ a sajtó elferdített szűrőjén keresztül jut el a lakossághoz, így az emberek sosem az igazságot olvassák róla vagy Meghanról.

Szerinte a palota sosem állt mellé az újságokkal szemben, emiatt a mai napig neheztel a családjára. Ez is indokolhatja, hogy házasságukat követően 2020 januárjában függetlenítették magukat a királyi családtól pénzügyileg, és lemondtak a titulusukkal járó kötelezettségekről is.

A már említett memoárja egyrészt azért fontos, mivel ilyen informatív, valamint a család dinamikáját és működését ennyire alaposan feltáró dokumentáció talán még sosem került nyilvánosságra – ennek ellenére megjelenését követően mégis vegyes kritikákat kapott. Sokak szerint ellentmondásos, hogy a sajtótól védi a magánéletét, miközben saját maga sokkal „szaftosabb“ történeteket mesél el részletesen. Mások úgy vélik, Harry a pénz reményében adta ki a könyvet; Forbes szerint például közel húszmillió dollárt keresett a Tartalék megírásával.

Harry herceg

Fotó: Shutterstock

Egy biztos, Harry herceg az évek alatt tetteivel megosztotta a közvéleményt, így bár nyilatkozatai valamennyire árnyalt képet adnak a királyi család életéről és a kialakult viszályokról, valójában mégsem lehet tudni, hogy pontosan miért szakadt meg kapcsolata a családdal, ahogy azt sem lehet eldönteni, hogy Harry herceg valójában az intézmény és a brit bulvár áldozata, vagy csak egy sértődött férfi, aki igazolni próbálja viselkedését.

A királyi családról való leválást követően Harry herceg és Meghan Markle az Amerikai Egyesült Államokba költöztek, első gyerekük, Archie brit királyi herceg 2019-es születése után 2021-ben világra jött második gyerekük, Lilibet Diána brit királyi hercegnő, aki nevét II. Erzsébet, illetve Diána után kapta. Mivel már nem kell engedélyt kérniük a palotától, hogy különböző szervezetekkel együtt dolgozzanak, saját közösségimédia-oldalukat szabadon használhatják. Harry a függetlenedése után sem hagyott fel a jótékonykodással, az Independent értesülései szerint 40. születésnapját Losothóban tervezi tölteni, ahol jótékonysági szervezete jelenleg is működik.

(Források: Independent, Sussex, Today, Mirror, Woman and home, Tartalék)

A figyelmetekbe ajánljuk