Heroin a gyerekeknek – polgárpukkasztó orvosi kezelések a múltból

Heroin a gyerekeknek – polgárpukkasztó orvosi kezelések a múltból

Nehéz lépést tartani a legújabb orvosi ajánlásokkal. Egyik nap valami jót tesz, a másik nap pedig halálos és kerülendő. Az olyan keménydrogokat, mint a heroin, köhögéscsillapítóként adták gyerekeknek, az elektrosokk-terápia régóta alkalmazott kezelés az impotencia kezelésére. Cikkünkben az orvosok által ajánlott 4 legmegdöbbentőbb gyógymódot mutatjuk be.


Heroin: a köhögés ellenszere

commons.wikimedia.org

Hogyan gyógyítható meg egy drogjárvány? Még több gyógyszerrel! Ez történt az 1880-as évek végén is, amikor a morfium biztonságos és nem függőséget okozó helyettesítőjeként bevezették a heroint. A diamorfin néven ismert szert egy C. R. Alder Wright nevű angol kémiai kutató alkotta meg az 1870-es években, de csak akkor került piacra, amikor a Bayer gyógyszergyárnak dolgozó vegyész 1895-ben felfedezte Wright tanulmányát. Mivel a Bayer ötször hatékonyabbnak találta – és ő is azt állapította meg, hogy kevésbé okoz függőséget –, 1898-ban heroinnal kevert aszpirint kezdett reklámozni, amelyet torokfájástól, köhögéstől és megfázástól szenvedő gyermekek számára értékesítettek.

Egyes üvegeken gyerekek voltak láthatóak, akik mohón nyúltak a gyógyszerért, az anyukák pedig kanállal adták a heroint beteg gyermekeiknek. Az orvosoknak egyre gyanúsabb lett, hogy a szer erősen addiktív, hiszen a betegek egymásnak adták a kilincset heroin után kutatva. Az orvosok ellenállása és a heroin mellékhatásairól szóló negatív történetek ellenére a Bayer 1913-ig folytatta a termék forgalmazását és gyártását. Tizenegy évvel később az FDA ( Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala) tiltotta be a használatát.

Kokain: a csodadrog

www.flickr.com

Az 1880-as évek közepe táján a tudósoknak sikerült izolálniuk a kokalevél aktív összetevőjét, az Erythroxylon coca-t (a későbbi kokain). A gyógyszergyárak imádták ezt az új, gyors hatású és viszonylag olcsó stimulánst. 1884-ben egy osztrák szemészorvos, Carl Koller felfedezte, hogy a beteg szaruhártyájára cseppentett néhány csepp kokainoldat helyi érzéstelenítőként hat.

A szemet mozgásképtelenné és fájdalommentessé tette, valamint kevesebb vérzést okozott a bemetszés helyén, így a szemműtétek sokkal biztonságosabbá váltak. E felfedezés híre elterjedt, és hamarosan a kokaint szem- és arcüregműtéteknél kezdték használni. A fogfájás, depresszió, arcüreggyulladás, letargia, alkoholizmus és impotencia kezeléseként forgalmazott kokaint pedig rövid időn belül tonikként, cukorkaként, por formájában is árulták, sőt még cigarettában is használták. Még a Sears Roebuck katalógusokban is megjelent. A népszerű házi szerek, mint például az Allen's Cocaine Tablets, dobozonként mindössze 50 centért voltak megvásárolhatók, és a szénanáthától, a torokproblémáktól, a fejfájástól és az álmatlanságtól kezdve mindenre enyhülést nyújtottak. Azonban a kokain mellékhatásai valójában sok olyan problémát idéztek elő, amelyekről épphogy azt állították, hogy gyógyítja őket. Hiszen alváshiányt, étkezési problémákat, depressziót és még hallucinációkat is okozhat.

Nem kellett orvosi recept a vásárláshoz. Néhány államban kocsmákban árulták a kokaint, és ez volt a hamarosan mindenütt megjelenő Coca-Cola üdítőital egyik fő összetevője. 1902-re a becslések szerint csak az Egyesült Államokban 200 ezer kokainfüggő volt. Majd 1914-ben a Harrison-féle kábítószertörvény betiltotta a kokain előállítását, behozatalát és terjesztését.

Vibrátor

A 19. századi orvosoknak köszönhetjük a vibrátor bevezetését, amelyet először a hisztéria néven ismert női „betegség" gyógymódjaként reklámoztak. A hisztériáról úgy gondolták, hogy számos betegséget okozhat, többek között szorongást, ingerlékenységet, álmatlanságot, ájulást és puffadt gyomrot. Nyilvánvalóan szinte minden nőnél jelentkeztek bizonyos tünetek. Az állapot eredete a „ vándorló méhekről" szóló ősi orvosi elméletekre vezethetők vissza, amelyek szerint az elmozdult méh okozta a nők rossz közérzetét.

A kezelés? Egy kismedencei masszázs, amely hisztérikus paroxizmust vált ki, közismert nevén orgazmust. Ez a feladat a viktoriánus orvosokra hárult, akik kézzel masszírozták a nőket. Annak érdekében, hogy megkíméljék az orvosokat ettől a munkától, egy Dr. Joseph Mortimer Granville nevű leleményes orvos megalkotta a gőzzel működő, elektromechanikus orvosi műszert, a manipulátort. A korai vibrátorok így lehetővé tette a nők számára, hogy otthon masszírozzák magukat.

Kígyóolaj

A kínai vízikígyók olajából nyert kígyóolaj valószínűleg az 1800-as években érkezett az Egyesült Államokba, a transzkontinentális vasúton dolgozó kínai munkások bevándorlásáváal. Az omega-3 savakban gazdag olajat pedig ízületi gyulladás és bursitis kezelésére használták.

Majd feltűnt Clark Stanley, a csörgőkígyókirály. A férfi azt állította, hogy 1879-től kezdve, tizenegy év cowboy munka után, több mint két évig tanult egy hopi orvosnál Arizonában, amely magában foglalta a kígyóolaj titkának megismerését. Egy bostoni gyógyszerész segítségével a nyugati orvosi kiállításokon kezdte forgalmazni termékét. 1893-ban ő és csörgőkígyói felkeltették a figyelmet a Columbian Világkiállításon Chicagóban is.

A kivonatot kígyóolajnak címkézte, majd jó pár évvel később az FDA megerősítette, hogy termékei nem tartalmaznak semmilyen kígyóolajat. Ez azonban nem állította meg a többi gátlástalan orvost és csaló kereskedőt, akik szintén elkezdték járni az országot, és palackokban árulták a hamis kígyóolajat, rossz hírét keltve ezzel a valóban hasznos gyógymódnak.

A figyelmetekbe ajánljuk