4 kultúra, ahol egészen bizarr fóbiákkal küzdenek az emberek

Léteznek olyan fóbiák, amely az emberiség jelentős részénél fel-felbukkannak: ilyen többek között a magasságtól, a pókoktól, a kígyóktól vagy a tömeg való félelem. A kulturális különbségek miatt viszont előfordulhatnak olyan fóbiák, amelyek a világ egyes tájain furcsák lehetnek. Ebből mutatunk most párat alábbi cikkünkben!


Félelem a nemtól – Mexikó

Nem sz\u00f3, no

Fotó: Gemma Evans/Unsplash

A mexikói kultúra messze földön híres a barátságos és nyitott kommunikációjáról. Náluk a „mi casa es su casa" – magyarul az én otthonom a te otthonod" – kifejezés jellemzi a mindennapokat, a család pedig az első. Kedves természetüknek köszönhetően azonban rendelkeznek egy olyan furcsa félelemmel, amely sokunknál teljesen testidegennek tűnik. Nagyon-nagyon utálják ugyanis, ha olyan élethelyzetbe kerülnek, amikor úgy érzik, hogy nemet kell mondaniuk, és mindent meg is tesznek, hogy elkerüljék az ilyen szituációkat.

Ezt is olvasd el! Beleremegsz, úgy félsz? Ezt teszi a félelem a testtel

Ha pedig már kikerülhetetlen az az élethelyzet, a nemleges válasz helyett sokszor igennel felelnek, majd később próbálnak meg udvariasan kibújni a kínos helyzetből. Kultúrájukban tehát sokszor nem illendő nemet mondani, így joggal alakult ki náluk ez a fóbia. Érdekesség, hogy Japánban is jellemző egyfajta nemzeti tudatba ágyazott szociális szorongás a meg nem feleléshez köthetően. Attól félnek sokan, hogy nem megfelelő, elutasító viselkedésükkel szégyent hozhatnak szeretteikre.

Félelem a 4-es számtól – Japán

4-es sz\u00e1m

Fotó: Erfan Pashangpour/Unsplash

A japánok a 13-as helyett inkább 4-es számtól viszolyognak. Míg Európában a félelem oka többek között annak köszönhető, hogy Júdás volt a 13. vacsoravendég, aki elárulta Jézust, a 4-es számtól való rettegésnek még egyszerűbb magyarázata van. Sok kelet-ázsiai nyelvben – köztük a japánban vagy a kínaiban is – a négyes szó nagyon hasonlít a halál szóhoz (mindkettő fonetikusan shi). Ennek következtében a tetrafóbiával küzdő emberek nem tartják szerencsésnek túl sokszor kimondani, hogy: négy.

Ventillátortól való félelem – Dél-Korea

ventill\u00e1tor

Fotó: Siebe Warmoeskerken/Unsplash

Az egyik legfurább fóbia a dél-koreai emberek körében terjedt el az utóbbi időben. Sokan úgy hiszik, hogyha egy zárt szobában alszanak egy ventilátorral, akkor nagyon hamar kihűlhet a szoba, így pedig könnyen a hipotermia – azaz a kihűlés – áldozataivál válhatnak. Tudományosan azonban ennek semmi alapja nincsen, hiszen a ventilátorok csak légáramlatokat mozgatnak, még télen sem képesek fagypont alatti jégveremmé változtani a szobát.

Ez is érdekelhet: Fóbia vs. félelem − hol húzódik a határ a kettő között?

Szociális fóbia – Svédország

s\u00e9t\u00e1l\u00f3 emberek az utc\u00e1n

Fotó: Timon Studler/Unsplash

Páran biztosan arra gondolnak egyből, hogy a társadalmi éritnkezésektől való félelem aligha csak a skandináv országban jellemző. A másokkal való együttléttől, illetve a velük való társadalmi szintű interakciótól való szociális fóbia – a felmérések szerint – a világ többi részéhez képest náluk jóval magasabb arányban van jelen a társadalomban.

A szám meghaladja a felnőtt lakosság 15%-át, de a gyerekekre vonatkozóan is nagyobb problémát jelent, mint más társadalmakban. Pontos okát még nem tudják, de könnyen elképzelhető, hogy mint egy olyan erősen elszigetelt ország lakói, mint a svédek, sokkal nehezebben alkalmazkodnak a globális, összekapcsolt világ velejáróihoz.

A figyelmetekbe ajánljuk